NRK Meny
Normal

Fire lokalaviser flytter fra dekningsområdet

Fire av lokalavisene i Bergen skal samlokaliseres i Bergen sentrum for å møte digitale utfordringer. Journalistene frykter det betyr mindre tid til journalistikk.

Fanaposten

FLYTTER: Fanaposten er en av fire lokalaviser som flytter fra bydelen til Bergen sentrum.

Foto: Fanaposten

Terje Bringsvor Nilsen

KRITISK: Terje Bringsvor Nilsen frykter mindre tid til journalistikk.

Foto: Privat

Det er fagbladet Journalisten som tirsdag melder at lokalavisene Fanaposten, Sydvesten, Åsane Tidende og Lyderhorn fra nyttår skal flytte sammen i nye lokaler på Marineholmen i Bergen sentrum.

– Hovedbegrunnelsen er den digitale utfordringen de står overfor. Det viktigste er at de produserer kvalitetsjournalistikk. Det er lettere å oppnå ved samlokalisering, sier styreleder Ove Grønnevik i Bydelsavisene AS, som er eid av Bergens Tidende og Media Bergen AS.

Samlokaliseringen betyr at avisene ikke lenger vil ha kontor i store bydeler som Åsane og Fana, med 40.000 innbyggere hver.

– Må bruke mye av arbeidstiden på bilturer

Journalistene i alle avisene er sterkt kritiske til samlokaliseringen.

Vi bekymrer oss også for å bli sittende fast i bilkø når det «brenner» i Fana.

Terje Bringsvor Nilsen, klubbleder i Fanaposten

– Vi bekymrer oss for at det blir mindre tid til journalistikk når vi må bruke mye av arbeidstiden på bilturer til og fra bydelen. Vi bekymrer oss også for å bli sittende fast i bilkø når det «brenner» i Fana. Vi må finne ut hvordan vi i all verden skal klare å få en skikkelig tilstedeværelse i bydelene, sier Terje Bringsvor Nilsen, klubbleder i Fanaposten, den største av de fire avisene.

Vedtaket ble fattet i styrene for et par uker siden.

– Vi sendte et felles brev der vi advarte mot den økte reisetiden. Nærheten er jo et av våre viktigste fortrinn som lokalavis. En konsekvens kan bli mer «skrivebordsjournalistikk», sier Bringsvor Nilsen.

– Bekymret for signalet til leserne

Mens redaksjonsklubbene raser, velger Fanaposten-redaktør Ståle Melhus å fokusere på de positive konsekvensene av samlokaliseringen.

– Bydelsavisene i Bergen er i en tøff konkurransesituasjon, og noen grep må tas mens man har handlingsrom. I stedet for å sitte med hendene i fanget og håpe på bedre tider, har styret tatt noen dristige, offensive grep, sier han til Journalisten.

Vi må selvsagt gjøre det vi kan for å fortsette å lage så god lokalavis som mulig.

Terje Bringsvor Nilsen, klubbleder i Fanaposten

Bringsvor Nilsen innser også at de må se på mulige løsninger når vedtaket alt er fattet.

– Vi er også litt bekymret for hvilket signal dette sender til våre lesere. Vi må selvsagt gjøre det vi kan for å fortsette å lage så god lokalavis som mulig, og finne løsninger på hvordan vi kan være i bydelen til tross for at hovedkontoret ikke er der, sier han.

Siste video

Flere overnattet på fjellet for å holde av de beste plassene.
Programleder: Mariann Reikerås
NRK oppsummerer VM så langt.