NRK Meny
Normal

På seks hjul gjennom russetiden

Jentene på «Resistansen» har valgt et miljøvennlig, men strevsomt transportalternativ i russetiden. – Det var uaktuelt for oss å bruke store summer på en russebil, sier de.

Jenter på dobbel tandemsykkel

PÅ SEKS HJUL: – Den sliter litt i svingene, men det går fort når alle tråkker samtidig, forteller jentene på russesykkelen Resistansen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Mens andre russ bruker millioner på kjøretøy i russetiden har Sophia Leiva (19), Kamilla Nyland (19), Kristine Knappskog (19), Ane Einarsen (18) valgt et litt annerledes alternativ.

De fire har syklet gjennom russetiden på deres egen hjemmelagde doble tandemsykkel.

– En spontan idé

– Det var et ganske spontant prosjekt, eller i hvert fall litt spontant. Vi hadde lyst å ha noe gøy å minnes om i russetiden og noe å reise rundt på, men visste ikke helt hva vi skulle gjøre, sier Sophia Leiva.

Så har jeg gått rundt og tullet ganske mye med at jeg skulle ha en russesykkel og sykle til og fra skolen. Så ble vi etter hvert fire stykker om en russe-tandem-sykkel-greie.

Man må passe litt på den. Folk blir veldig glad i den utover kvelden.

Kristine Knappskog
Jenter på russesykkel

MILJØRUSS: - Miljø er en hjertesak for oss, derfor ble det sykkel, sier (fra venstre): Fra venstre Kristine Knappskog (19), Sophia Leiva (19), Kamilla Nyland (19), Ane Einarsen (18).

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Doningen deres har seks hjul, fire seter, bagasjerom, svære norske flagg og en gallionsfigur med navn Petra. Sykkelen, med navnet «Resistansen» er tydelig hjemmelaget, har hatt noen besøk på verksteder og har fått gjennomgå på fest.

– Vi har satt oss inn i reglene for promillekjøring for tandemsykkel med fire personer. De tar vi selvfølgelig hensyn til, forsikrer Einarsen.

Begynte planlegging i fjor

Sykkelen er skrudd sammen av fire ulike sykler, sveiset sammen i midten på en boks som fungerer som oppbevaring og sete for ekstra passasjerer.

– Oppbevaringsboksen er perfekt til is - og øl, smiler Leiva.

De fire har vært venner i mange år og var ikke i tvil om at de skulle rulle rundt på veiene i russetiden sammen.

– Vi kjøpte en del av sykkelen allerede i mai i fjor, og da begynte det hele, sier Nyland.

De fire elevene på U. Pihl videregående skole har fått god hjelp for å få satt sykkelen i stand. Malt og pyntet sykkelen har de gjort selv.

«Hjort er hjort»

Sykkelens pryd er hjorten og gallionsfiguren Petra.

– Den var også veldig spontan. Vi så den på butikken og tenkte bare at «den må vi ha». Vi tenkte det kunne være et greit slagord i russetiden: «Hjort er hjort», smiler Nyland.

De fire jentene på tandemsykkelen har fått mye oppmerksomhet gjennom russetiden.

– Folk syns det er veldig gøy at vi er annerledes. Sykkelen er veldig populær på fest, sier Knappskog.

Russ på russesykkel

HJORT ER HJORT: Hjorten Petra har blitt sykkelens frontfigur.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Sykkelen ble vist frem for første gang under russedåpen, og jentene har syklet til skolen flere ganger.

Stakk av med halve sykkelen

Arbeidsfordelingen på sykkelen er enkel: De bak trår, mens de foran i tillegg står for styringen. I hvert i fall i teorien.

For kjedet har falt av på ene baksykkelen, sykkelen sliter litt i svingene og hele sykkelen har falt fra hverandre minst én gang. På russebussen ble en medruss observert løpende av gårde med de to baksyklene i hver sin hånd.

– Man må passe litt på den. Folk blir veldig glad i den utover kvelden, og alle vil etter hvert alle bruke den, sier Knappskog.

Men sykkelen har blitt skrudd sammen igjen hver gang, og nå er jentene i «Resistansen» klar for den siste uken, den såkalte russeuken, før 17. mai.

– Høydepunktet blir 17. mai, da skal vi sykle i hovedprosesjonen. Det blir kjempegøy å få vist den frem der, sier Leiva.

Hashtag på sykkel

#HVORERANE: Jentene har sine faste seter, og hvert sete sin emneknagg. - Det ligger en historie bak alle, uten at vi trenger å dele den, sier jentene.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Lite til overs for millionbusser

Russefeiringen har tatt av i større og større grad de siste årene. Russ bruker millioner av kroner på vanvittige anlegg, rådyre busser og egne russelåter – alt for å få den beste russetiden.

De fire Åsane-jentene sier har lite til overs for russefeiringer i millionklassen. De har brukt rundt 1000 kroner hver, og håper heller å få frem et mer miljøvennlig budskap med tolvhjulingen sin.

– Vi syns ikke så mye om det. Det er derfor denne sykkelen oppsto. Vi ville ha noe litt annerledes, noe felles og noe gøy, men ikke så dyrt, sier Knapskog.

– Dette er vårt lille, kreative, enkle prosjekt. Samtidig er miljø en hjertesak for oss. Vi håper dette kan inspirere senere russ også, til å gjøre noe annerledes, sier Einarsen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik