NRK Meny
Normal

Passasjer filmet den dramatiske styrten

Havarikommisjonen har fått amatørvideo av den fatale helikopterturen i Røldal. Den promillemistenkte pilotens blodprøve er søkk borte, samtidig som kommisjonen avviser teknisk svikt på helikopteret.

Helikopterstyrt i Røldal

STYRTET: Alle de fem ombord slapp uskadd fra det da helikopteret styrtet ved alpinanlegget midt under arrangementet Røldal Freeride Challenge i april.

Foto: Egil Torheim

Verken havarikommisjonen eller politiet er ferdig med etterforskningen av helikopterstyrten i Røldal i april.

For en tid tilbake ble det kjent at blodprøven til den promillemistenkte piloten er forsvunnet. Nå har havarikommisjonen fått hjelp i etterforskningen.

– Vi har fått en film fra politiet som er tatt opp ifra innsiden av helikopteret. En av passasjerene som var om bord filmet flygingen frem til havariet skjedde. Det er jo veldig nyttig for havarikommisjonen, det er med og bekrefter funnene vi allerede har gjort på helikoptervraket, og funn som ble gjort på ulykkesstedet, sier avdelingsleder Kåre Halvorsen i Luftfartsavdelingen til Havarikommisjonen.

Viktigste del av flyturen filmet

– Er hele hele flyturen, inkludert krasjet, filmet?

– Den delen som er viktigst for oss er filmet, ja.

– Sier filmen noe om selve flygingen? Risikoadferd, for eksempel?

– Det vil jeg ikke si noe om på det nåværende tidspunkt, sier Halvorsen.

Alle de fem ombord slapp uskadd fra det da helikopteret styrtet ved alpinanlegget midt under arrangementet Røldal Freeride Challenge i april.

Piloten til selskapet Fonnafly er mistenkt for promillekjøring, men blodprøven som ble tatt på stedet, forsvant like etter fra lensmannskontoret i Odda.

Lensmannskontoret i nabokommunen Kvinnherad etterforsker fortsatt både havariet og det mulige bevistyveriet. Heller ikke spesialenheten for politisaker er ferdig med sin etterforskning av politiet sin rolle da blodprøven forsvant.

Ikke teknisk feil

Syv måneder etter ulykken er fortsatt kun én ting slått fast: Helikopterstyrten skydtes ikke teknisk feil, ifølge Havarikommisjonen.

– Vi har ikke funnet noen tekniske feil knyttet til helikopteret, sier Halvorsen.

– Så det betyr at det er utelukket?

– Det betyr at vi ikke ser videre på det, og anser at det ikke var noen tekniske feil på helikopteret da ulykken skjedde, sier Halvorsen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik