Fikk pepperkakebrev fra New York

Raseringen av pepperkakebyen i Bergen har tydeligvis vekket følelser langt utenfor Norges grenser. Nylig dumpet nemlig en svær bunke med tegninger i postkassen til pepperkakeby-generalen.

Det var en lørdag for rundt tre uker siden at rundt 2000 små og store hadde pyntet og stelt i stand pepperkakebyen på Torgalmenningen i Bergen. Det vekket stor fortvilelse da bergenserne våknet til en rasert pepperkakeby dagen etter.

Lærer Vicky Guadagno ved Winchester barneskole i Queens Village, New York, hørte om pepperkakebyen. Hun fortalte historien til elevene sine, som ble så lei seg at de ville tegne og skrive brev til barna i Bergen.

- Vi er glade hvis det har gjort dagen bedre for dere der borte, sier Vicky på telefon fra USA.

Glad for tegningene

Pepperkakeby-general Steinar Kristoffersen er glad for tegningene, og sier de vil bli hengt opp inne i pepperkakebyen.

(Artikkelen forts. under bildet)

Pepperkakegeneral Steinar Kristoffersen

Pepperkakeby-general Steinar Kristoffersen viser tegninger han har fått fra Winchester barneskole i New York.

Foto: Anders Orset / NRK

- Vi har bygd opp igjen pepperkakebyen, så barna i Bergen er fornøyde. Men når de får se disse brevene blir de veldig glade, tror Kristoffersen.

Tilga gjerningsmannen

Vaktholdet ble forsterket rundt pepperkakebyen og flere bedrifter utlovet dusør for å finne gjerningsmannen etter raseringen. Den påfølgende onsdagen tilsto en 20 år gammel mann hærverket.

Han fikk ikke vanlig straff, da saken gikk til konfliktrådet. Han sa til politiet at han angret fælt på hærverket han gjorde mens han var beruset på vei hjem fra byen.

- Det er trist at en person har gjort dette alene på natten. Hvis det er sterk anger og han har gjort noe han angrer på resten av livet, skal vi tilgi det, sa pepperkakeby-general Kristoffersen etter at 20-åringen tilsto.

Nyheten gikk verden rundt

20-åringen ble ifølge politiet svært overrasket over hvor stor oppmerksomhet raseringen av pepperkakebyen fikk. Nyheten fikk oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser, med innslag på BBC, nyhetsmeldinger på det internasjonale nyhetsbyrået Reuters og påfølgende nyhetssaker på en rekke utenlandske nettaviser.

Konkurranse fra Møre og Romsdal

I etterdønningene av medieoppmerksomheten utfordret også Kristiansund og Ålesund bergensernes pepperkakeby om å være verdens største. Med over 2000 pepperkakebyggverk, vekte det imidlertid lite frykt hos pepperkakegeneral Kristoffersen.

- Vi skjelver ikke i knærne, det er bare hyggelig å få vennskapsbyer andre steder, sa han.

Pepperkakebyen i Bergen har holdt på siden 1991 og hadde i år nær 15.000 besøkende de fire første dagene den holdt åpent.

Klikk på bildet til høyre for å se bilder fra pepperkakebyen.

Elevene til Vicky i New York vil gjerne ha brevvenner, og Kristoffersen vil formidle kontakt med den amerikanske læreren på steinar@bergensentrum.no.