NRK Meny
Normal

Fikk nei av naboen i nord: – Helt greit

Byrådslederen tar ikke initiativ til kommunesammenslåing uten at Bergen får fylkeskommunale oppgaver.

Martin Smith-Sivertsen

PASSIV: – Vi er opptatt av at vår region totalt sett skal få en fornuftig kommunestruktur. Og sånn sett er vi like opptatt av at andre kommuner slår seg sammen, sier Martin Smith-Sivertsen, byrådsleder i Bergen.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Byrådsleder Martin Smith-Sivertsen (H) har i likhet med landets øvrige kommunetopper fått i oppdrag av partifelle og kommunalminister Jan Tore Sanner å utrede mulighetene for sammenslåing med andre kommuner.

Bergensregionen slik NHO ser for seg at storkommunen kan bli

NHO-FORSLAG: Bergensregionen, slik NHO ser for seg at en storkommune kan bli.

Men lite tyder på at Bergen vil ta en aktiv rolle i prosessen. Smith-Sivertsens byrådspartnere i Frp gikk i høst ut og sa at de mente Bergen burde bli et eget fylke, men at Bergen ikke bør slå seg sammen med andre kommuner. Og i siste byrådssak om kommunesammenslåing lar byrådet det være opp til nabokommunene å ta initiativet.

Med formuleringen «Bergen kommune (...) ønsker at kommuner slår seg sammen med Bergen» oppfyller byrådet trolig forpliktelsene overfor kommunalministeren, samtidig som de gjør det klart at Bergen selv ikke vil jobbe aktivt for å innlemme naboene.

– Det kan godt være at noen ønsker å søke mot Bergen, og det er vi positive til, men det viktigste for oss er å støtte opp om de prosessene som er i gang. Det kan bety at andre kommuner rundt Bergen blir større, og det er vi positive til, sier Martin Smith-Sivertsen.

Nabo i nord sa nei til Bergen

Gjennom jobben som byrådsleder i Bergen innehar Smith-Sivertsen også ledervervet i Bergensalliansen, en ordførerklubb med 22 medlemmer. Kommunestruktur er naturlig nok det desidert heteste temaet på alliansens møter for tiden.

– Alliansen er enige om at man skal sette i gang en prosess for å se på hvilke synergier og muligheter det gir med sammenslåing av kommuner, og arbeidsgrupper jobber nå med å se på ulike felt, sier Smith-Sivertsen.

I går vedtok en av allianse-kommunene, Lindås, å gå i forhandlinger med to andre, Radøy og Meland.

Samtidig avviste de samtaler om sammenslåing med Bergen:

«Lindås kommune kommer ikke til å gjennomføre sonderinger eller utgreiinger i forhold til å gå inn som en del av Bergen kommune», heter det i gårsdagens vedtak hos Bergens nabo i nord.

Vi like opptatt av at andre kommuner slår seg sammen.

Martin Smith-Sivertsen, byrådsleder i Bergen

Dermed har den største kommunen i Nordhordland allerede avvist Bergen, før sonderingene i alliansen er skikkelig i gang.

– Det synes jeg er helt greit. Vi er opptatt av at vår region totalt sett skal få en fornuftig kommunestruktur. Og sånn sett er vi like opptatt av at andre kommuner slår seg sammen, slik at de blir rasjonelle og gode kommuner som vi kan ha et godt samarbeid med, sier Smith-Sivertsen.

Flere oppgaver vil øke lysten

Byrådslederen sier døren står åpen for kommuner som ønsker å diskutere sammenslåing, men at det er nabokommunene som selv må komme med utspillene.

Når stortingsmeldingen om kommunenes tjenestetilbud kommer til våren, kan Bergen imidlertid komme til å innta en mer aktiv rolle.

– Et scenario der man fra statlig hold sier at en storkommune à la Bergen skal overta fylkeskommunale oppgaver, kan skape grunnlag for en større kommune der Bergen er en del av det, sier Smith-Sivertsen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik