NRK Meny
Normal

Festspillene i Bergen kan få problemer

Hvis hotellstreiken trappes opp må Festspillene fri til bergensere. – Da håper vi de kan gi oss husrom.

Streik

Kun 20 prosent av hotellsengene i Bergen sentrum står tomme på grunn av streiken.

En uke før Festspillene braker løs er det rolig stemning under forberedelsene. Å finne hotellrom til festspilldeltakere er heller ikke problematisk, selv om artister skulle bo på det streikerammede og stengte Hotell Norge. Hvis hotellstreiken trappes opp og utvides vil Festspillene få store problemer.

– I første omgang booker vi om de som skal være her fra om med fredag til et annet hotell til og med mandag. Slik at de har et sted å være i den perioden, sier prosjektdirektør Mads Hundvin ved Festspillene i Bergen.

Da blir det å ta de rommene vi kan finne, og samtidig appellere til bergensere, og håpe at de kan åpne opp og gi oss husrom der det skulle trengs.

Mads Hundvin

Festspillene er Bergens største arrangement. Bare i hotell er det behov for 2000 døgn på hotell, bare for artistene, ifølge prosjektdirektøren.

– Bryter streikereglene

Onsdag var det igjen demonstrasjon mot streikebryteri på Bryggen i Bergen. Om lag 200 fagforeningsmedlemmer hadde møtt frem i solidaritet med de streikende.

Kun 20 prosent av hotellsengene i Bergen sentrum står tomme på grunn av streiken. Hotell og restaurantarbeidere i streik hevder hotellene bryter streikereglene.

– De driver med streikebryteri, rett og slett. De bruker ekstrahjelper til å holde en streik gående. Det gjør vare vondt verre. Havnekontoret, blant annet, ansatte fire nye ekstrahjelper i forrige uke, som tar jobben for de som er i streik. De har null respekt for spillereglene, sier fagforeningsleder Djevat Hisenaj i Fellesforbundet.

– De lammer ikke nok

Ledelsen ved hotellet kjenner seg ikke igjen i påstanden.

– Vi driver ikke med streikebryteri. Jeg vet ikke hvorfor de går ut å påstår dette. Kanskje fordi man ikke klarer å lamme godt nok i en streikesituasjon, sier administrerende direktør Hilde Berentsen ved Clarion Hotel Havnekontoret.

I Festspillene satser de på at streiken snart er over. Hvis det blir opptrapping og utvidelse av streiken vil de få problemer.

Fellesforbundet trappet opp streiken 17. mai. Per i dag er omlag 7200 ansatte i restauranter og hoteller i streik. Forbundet varsler også opptrapping 26. mai.

Mads Hundvin

Prosjektdirektør Mads Hundvin ved Festspillene i Bergen vil fri til bergensere og be dem om husrom hvis hotellstreiken trappes opp.

Foto: John Nøstdal / NRK

– «Da blir det å ta de rommene vi kan finne og samtidig appellere til bergensere og håpe at de kan åpne opp og gi oss husrom der det skulle trengs», sier Hundvin til NRK.