NRK Meny
Normal

Fersk dom kan gi strengere straffer i overgrepssaker

En fersk høyesterettsdom kan få konsekvenser for de involverte i «Dark Room»-saken i Bergen. Høyesterett mener det er skjerpende at mannen har bidratt til risiko for nye overgrep mot barn.

Dark room

STRENGERE STRAFFER: 51 personer er tatt for alt fra befatning med overgrepsmateriale til fysiske overgrep mot barn i «Dark Room»-saken. Disse kan få strengere straffer etter den ferske dommen fra Høyesterett.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

Fredag kom Høyesterett med en dom som der de skjerper straffeutmålingen til en 47 år gammel mann som er dømt for befatning med bilder og video som viser overgrep mot barn.

Mannen ble dømt til ett års fengsel i Bergen tingrett 20. januar. Både han og påtalemyndigheten anket dommen til lagmannsretten. Der ble dommen skjerpet med fire måneder, mens Høyesterett nå skjerper den til ett år og åtte måneders fengsel.

Høyesterett mener det er skjerpende at mannen hadde bestilt konkrete overgrep, og dermed har bidratt til risiko for nye overgrep mot barn.

Les: Chatting om overgrep kan være ulovlig

– Gledelig at straffen er skjerpet

Dommen blir godt mottatt hos de som jobber med operasjon «Dark Room» i Bergen.

– Høyesterett kommer i denne dommen med en del uttalelser om hvordan denne type aktivitet skal bedømmes. Vi synes det er gledelig at straffen er skjerpet, og at Høyesterett mener det er skjerpende at den type aktivitet bidrar til en økt risiko for nye faktiske overgrep, sier politiadvokat Janne Ringset Heltne som er påtaleansvarlig i operasjon «Dark Room».

Janne Ringset Heltne

FÅR KONSEKVENSER: Politiadvokat Janne Ringset Heltne utenfor prosjektrommet til operasjon «Dark Room» der de har avslørt 51 overgripere på nett. Heltne sier den ferske Høyesterettsdommen vil få konsekvenser for de involverte.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei

Strengere straffer

Minst 51 personer er involvert i nettverkene som Vest politidistrikt ruller opp i operasjon «Dark Room». Disse er tatt for alt fra befatning med overgrepsmateriale til fysiske overgrep mot barn helt ned i spedbarnsalder.

Heltne sier de involverte nå kan få strengere straffer.

– Denne dommen vil være retningsgivende for hvordan denne typen saker skal bedømmes i Norge, sier hun.

24 av personene som har vært eller er siktet hører til i Vest politidistrikt, 26 siktede hører til i politidistrikt over store deler av landet og én siktet hører til i Sverige.

Les: – Fleire vil bli arrestert i «Dark Room»-saka

Flere tips til politiet

Politiet gjorde «Dark Room»-saken kjent i en pressekonferanse søndag. Da var den siste personen pågrepet så langt. Siden har politiet fått inn en rekke nye tips.

– Vi er i ferd med å samle disse tipsene, og vil se på hvert enkelt av dem. Det er opplysninger om personer som driver med denne typen aktivitet, sier Heltne.

Hun forventer at tallet på både gjerningsmenn og ofre vil stige.

– Det er en løpende etterforskning som pågår, og vi finner hele tiden ny informasjon. At antall gjerningspersoner er stor, mer det ingen tvil om.

ALT OM: Operasjon «Dark room»