Normal

Fem milliarder mindre til Husbanken

Husbanken får fem milliarder mindre i neste års statsbudsjett. Det gjør det vanskeligere for mange unge å få lån.

Ronald Hermansen

VIL INN I MARKEDET: Ronald Hermansen må spare mye for å komme inn på boligmarkedet. For mange unge som ham blir Husbanken løsningen for å få kjøpt bolig.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Vi har snakket om en øvre grense på kanskje to og en halv millioner kroner.

Det sier Ronald Hermansen, som skal kjøpe leilighet sammen med samboeren.

Men det er ikke lett for det unge paret å komme seg inn på boligmarkedet. Bankene krever nå 15 prosent egenkapital, og dermed må de to spare opp 375.000 kroner.

For å klare det har de flyttet hjem igjen til moren hennes.

– Det er selvfølgelig litt spesielt å flytte hjem igjen etter å ha bodd ute i to år. Vi bor litt i en koffert nå, sier Hermansen.

Husbanken løsningen for mange unge

En løsning for mange unge som på samme måten som Ronald og kjæresten strever med å komme seg inn i boligmarkedet, har vært å få startlån gjennom Husbanken. Startlånene fordeles av kommunene og kan gi opp til 100 prosent finansiering av kjøpesummen.

Men Husbanken har fått mindre å rutte med neste år. Mens et samlet Storting i år vedtok å legge 20 milliarder i Husbank-potten, er den i statsbudsjettet for 2012 foreslått redusert til 15 milliarder.

2011-potten ble økt for å ta unna et etterslep på grunn av stor etterspørsel etter finanskrisen, men dette følges altså ikke opp neste år.

Saken fortsetter under bildet.

Boligannonser

FÅR MINDRE: Husbanken fikk fem milliarder med å rutte med i fjor. I 2012 er disse pengene fjernet fra statsbudsjettet.

Foto: Runa Victoria Engen / NRK

– Går ut over dem som har minst

KrF-byråd i Bergen, Lisbeth Iversen, er leder i Husbankens regionråd for Vestlandet og skal gi råd til hvordan Husbankens penger skal brukes. Hun hadde forventet en økning - ikke en tilbakegang - i potten.

– Det overrasker meg litt, når vi nettopp har vært i møter med statsråd Liv Signe Navarsete. Der ble det sagt at Husbanken var et utrolig viktig instrument for å imøtekomme den store etterspørselen etter boliger, sier Iversen.

Ola H. Grytten, professor i økonomisk historie ved Norges Handelshøyskole

BÅDE OG: Mer til Husbanken vil øke prisene i boligmarkedet, mens mindre til Husbanken vil gå ut over dem som har minst, mener professor ved NHH, Ola Grytten.

Foto: Helge Skodvin

Men om flere får lån vil det bare gjøre det enda vanskeligere å komme inn i markedet, peker økonomiprofessor Ola Grytten ved Norges Handelshøyskole på.

– Om en øker rammene for Husbanken, blir det større press i boligmarkedet, og da vil boligprisene stige enda mer.

Men at Husbanken får mindre å låne ut, går også utover dem som allerede sliter med å komme inn i markedet.

– På den andre side virker også Husbankens startlån sosialt utjevnende. Så dem som ikke har råd til å komme opp med egenkapital, de faller utenfor. Det går ut over dem som har minst i utgangspunktet, sier Grytten.

Lover mer om nødvendig

Men kommunal- og regiondepartementet sier til NRK at de vil åpne for at Husbanken likevel får mer enn 15 milliarder.

– Husbanken har hatt en større rolle etter finanskrisen. Regjeringen føler rammen tett, og når vi har satt tallet til 15 milliarder til neste år er det utfra den etterspørselen vi har registrert, sier statssekretær Hege Solbakken i Navarsetes departement.

– Vi vil selvsagt gå til Stortinget dersom vi ser at rammen er for liten i løpet av 2012, sier Solbakken.