NRK Meny
Normal

Fem centimeter snø stengte flyplassen i tre timer

Minst 45 fly ble stående eller fikk ikke lande på Flesland onsdag morgen. Nå beklager Avinor overfor de reisende. – Vi klarer ikke å levere det vi skal.

Flesland 24. februar klokken 08.15

SNØFALL: Flesland var stengt i tre timer onsdag morgen etter at det falt mellom fire og seks centimeter snø i løpet av natten.

Foto: Avinors webkamera

I 05.30-tiden onsdag morgen skulle de første flyene lettet og landet ved Bergen lufthavn, Flesland. Men snøfallet i natt medførte at det først skjedde klokken 08.33.

Flyplassen var stengt i tre timer, og minst 45 avganger og ankomster ble innstilt eller utsatt.

Når flyene ble stående eller ikke kunne lande, skapte det også trøbbel for passasjerer på andre flyplasser. Forsinkelsene forplanter seg utover dagen.

– Det vil nok gå noen timer før vi er helt tilbake til normal drift. Flyselskapene omrokerer så godt de kan, men det vil nok bli en del ombookinger og kanselleringer, sier Øystein Skaar, operativ sjef i Avinor på Flesland.

Meteorologen: 4-6 centimeter snø

Etter en rask utregning basert på nedbørsmålinger og temperaturer, anslår vakthavende meteorolog ved Vêrvarslinga på Vestlandet, Anders Sivle, at det kom 4-6 centimeter snø på Flesland mellom midnatt og klokken 08.30.

I sosiale medier uttrykker flere undring over at det førte til at flyplassen ble stengt.

Laster Twitter-innhold

Sendte brøytemannskapene hjem

Årsaken til stengingen var lav bemanning i vinterberedskapen, kombinert med kraftige snøbyger i 05-tiden og uheldige temperaturforhold, forklarer den operative sjefen.

– Værmeldingene i går var usikre. Yr meldte regn og Storm meldte sludd, og så kom det snø. Vi hadde vinterberedskapsmannskaper på jobb til klokken 04 i natt, men de måtte sendes hjem på grunn av arbeidstidsbestemmelsene. Da fikk vi en periode midt på natten hvor vi var noen færre, før nye mannskaper kunne kalles inn, sier Øystein Skaar.

– Er det ikke litt rart å ha en periode med lav bemanning i perioden når morgentrafikken starter?

– Nei, egentlig ikke. Vinterberedskap har man ikke fullt ut, hele døgnet, hele vinteren. Vi gjør innkallinger når vi ser at værmeldingene tilsier det. Når det kom veldig mye snø i 05-tiden i natt, hadde vi ikke så mye mannskaper på jobb som vi skulle ha hatt, sier Skaar.

Øystein Skaar

UTFORDRENDE: – Flere uheldige omstendigheter gjorde dette til en utrolig utfordrende situasjon, sier Øystein Skaar, operativ sjef i Avinor på Flesland.

Foto: Kjell Jøran Hansen / NRK

– Situasjonen tok overhånd

Det førte til hektiske timer før nye mannskaper kom på jobb i 07-tiden.

– Situasjonen tok litt overhånd. De som var på jobb måtte ta alle områdene på lufthavnen, og det er ganske mange kvadratmeter. I tillegg var temperaturen slik at vi fikk en glasert hinne som gjorde det vanskelig å skape tilstrekkelig friksjon, sier Skaar.

Han sier situasjoner som i dag er sjeldne på Flesland.

– Så kan man jo spørre seg om man innimellom må akseptere at værforholdene faktisk er slik at flyplassen må stenges, sier Skaar.

Han er likevel tydelig på at Avinor burde håndtert situasjonen bedre.

– Vanligvis har Bergen lufthavn veldig god beredskap, men i denne situasjonen klarer vi ikke å levere det vi skal. Det er klart at en stenging på tre timer er beklagelig overfor de reisende, sier Skaar.