Feiret 150 år i strålende sol

Søndag er det 150 år siden Turistforeningen ble stiftet. Det feirer Bergen og Hordaland Turlag med utebursdag på Fløyen og 13 andre steder i Hordaland.

DNT 150 år

150 ÅR: Rundt 150 utebursdager landet rundt gikk av stabelen i dag.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

– Dette er en feiring av DNTs første 150 år som forening, men vel så mye feirer vi at vi er en turnasjon som elsker friluftsliv, sier generalsekretær i DNT, Nils Øveraas.

Informasjonsleder i Bergen og Hordaland turlag, André Pedersen forteller at det har vært rundt 1000 mennesker på Fløyen i dag.

– Det har vært kjempestemning, jeg har sett mange blide ansikter i dag, sier Pedersen.

Se video fra feiringen her:

Feirer Den Norske Turistforening 150 år

ALLE TIL FJELLS: Køene var lange for å komme seg opp til Fløyen i dag.

Verdens største utebursdag

Turistforeningen har i dag 150 arrangementer rundt omkring i hele Norge. Pedersen sier det er ventet at rundt 40.000 vil delta på feiringen.

– På 150 år har det vokst frem en enorm økning i interessen for norsk natur. I tidligere tider var det bare fintfolk som hadde tid til å gå på tur, men i dag er historien en helt annen. Per i dag har vi over 300.000 medlemmer, sier Pedersen.

Andre Pedersen, DNT

FRIVILLIGBASERT: André Pedersen i DNT forteller at Turistforeningen består av en hel del frivillige. – I 2016 hadde vi 84.000 frivillighetstimer, det er det som holder oss gående, sier Pedersen.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

Bursdagskake og ansiktsmaling

På Fløyen i dag har det blitt arrangert en hel del aktiviteter for barn. Leder for Barnas Turlag i Bergen, Elise Hessevik, forteller at de har servert både bursdagskake og pølser.

– Samtidig har vi hatt mange morsomme aktiviteter som pil og bue, ansiktsmaling, frisbeegolf, natursti og slakkline, sier Hessevik.

Isabell

ANSIKTSMALING: Isabell har fått ansiktsmaling, men var mest fornøyd med at det ble servert pølser. – Det var kjekkere enn akingen, sier hun.

Foto: Dag Harald Kvammen Andersen / NRK

En undersøkelse gjennomført av Opinion, på vegne av DNT, viser at 61 prosent av befolkningen mener det er viktig å lære barna sine å bruke naturen.

– Dette, kombinert med at vi har en solid økning blant unge medlemmer, gjør at vi har stor tro på at vi sammen sørger for at friluftslivstradisjonene tas videre i nye 150 år, sier styreleder i DNT, Berit Kjøll.