NRK Meny
Normal

Farmasøytutdanningen i Bergen kan bli lagt ned

Samtidig som apoteknæringen melder om stor mangel på farmasøyter, står farmasøytutdanningen ved Universitetet i Bergen i fare for å bli lagt ned.

Martha Louise Couveas Østrem, André Luong og Svein Haavik

VIL BEHOLDE UTDANNINGEN: Martha Louise Couveas Østrem, André Luong og professor Svein Haavik mener regjeringen må reddet farmasøytutdanningen fra nedleggelse.

Foto: Mariann Reikerås

– Det ser ganske kritisk ut nå, sier Svein Haavik, professor og leder for senter for farmasi.

Universitetet i Bergen opprettet masterstudiet i farmasi i 2003 på grunn av stor mangel på farmasøyter. Siden da har de utdannet 200 farmasøyter.

Men nå har ikke UIB penger til å ansette forelesere til neste høst og farmasøytutdanningen står i fare for å bli lagt ned.

– Om vi ser på situasjonen for neste år, så har vi faktisk ikke undervisningskrefter i enkelte viktige emner. I verste fall kan vi ikke tilby disse emnene, og da er vi ikke lenger det profesjonsstudiet som vi bør og må være, sier Haavik.

Får mindre penger

Farmasiutdanningene i Tromsø og Oslo har fullfinansierte studieplasser. I Bergen har de i tolv år måttet klare seg med 40 prosent av det en studieplass egentlig koster. Det går ikke lenger.

– Vi har jobbet for dette i flere år og begynner å bli litt fortvilet, sier senterlederen.

I forrige uke fortalte NRK at det er så stor mangel på farmasøyter at apotek i distriktene risikerer å måtte stenge . UIB har i dag 24 plasser i hver klasse. Haavik mener det er behov for dobbelt så mange. Han føler ikke politikerne forstår alvoret.

– Det virker for så vidt som at politikerne skjønner at dette er interessant og viktig, men de vet ikke om de utfordringene vi har.

– Viktig industri

Farmasistudent Martha Louise Couveas Østrem lærer mer enn å styre apotek i utdanningen. Hun tror farmasøyter i ulike jobber blir enda viktigere fremover.

– Vi har lite forskning og generelt lite legemiddelindustri i Norge når du sammenligner med mange andre land.

– Hvorfor er det viktig?

– Når oljen forsvinner trenger vi ny innsats, tror hun.

Professor Haavik mener det er nettopp tverrfaglighet som vi være basis for næringsutvikling.

– V har en for eksempel en stor næring knyttet til havbruk i forhold til utfordringer med legemidler. Det er nettopp et slikt felt farmasøytene med sin kunnskap, både medisinsk og naturvitenskapelig, kan gå inn og bidra, sier han.

– De må gjøre noe

Sisteårs-studentene Martha og André kan velge og vrake i farmasøytjobber når de er ferdige til våren.

Men de skulle ønske de hadde flere å konkurrere med.

– Regjeringen må gjøre noe. De må engasjere seg slik at utdanningen overlever og styrkes. Det er rart at behovet er der, men at ingen gjør noe med det, mener de.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik