NRK Meny
Normal

Faren til bombe-mistenkt er offiser i Forsvaret

Fedrene til de mistenkte etter bombefunnet på Voss er offiser og tidligere offiser i Forsvaret. – Jeg er sjokkert, sier faren til en av de mistenkte.

Funn av sprengstoff på Voss

FANT BOMBE: Politiet lette etter narkotika, men fant en granat, en bombe og dynamitt på adressene de ransakte. Dermed ble politiets bombegruppe fra Oslo fløyet inn.

Foto: Arsalan Photography

– Jeg kan bekrefte at det er min sønn som er arrestert og siktet, sier den nylig pensjonerte offiseren i Forsvaret til NRK.

Bombe Voss

BOMBE: Politiet lette etter narkotika da de kom over denne sekken i en leilighet på Voss. I sekken lå en bombe bestående av gasstanker, fenghetter, dynamitt, krutt og lunte.

Foto: Politiet

Torsdag gikk bombealarmen på Voss, da politiet fant både en granat, sprengstoff og en hjemmelaget bombe.

To menn og en kvinne i 20-årene ble pågrepet, siktet for et narkotikafunn som førte til at boligen ble ransaket. Fredag ettermiddag ble kvinnen løslatt. Politiet vurderer å utvide siktelsen mot de to mennene etter bombefunnet.

Fredag ble ytterligere to menn pågrepet, mistenkt for å ha stjålet sprengstoff fra en låve på Voss, samme sted som de to første skal ha fått sprengstoffet fra, og oppbevart det ulovlig.

Brukte militært sprengstoff

NRK har snakket med faren til en av de siktede mennene.

– Jeg er sjokkert over at han er arrestert, og det han kan bli siktet for, sier faren, som altså nylig pensjonerte seg fra jobben som offiser i Forsvaret.

Også den andre siktedes far skal være offiser i Forsvaret, ifølge NRKs opplysninger.

I boligen til de to mennene i 20-årene ble det funnet det politiet kaller en «hjemmelaget bombe», som er satt sammen av både sivilt og militært sprengstoff.

– Vi ser veldig alvorlig på det at personer som er knyttet til rus har tilgang til sprengstoff og er mistenkt for å produsere en bombe, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

Forsvaret: – Vet ikke om det er stjålet

Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) sier til NRK at de har vært involvert i fjerningen av sprengstoffet. De vil ikke kommentere hvilken type sprengstoff som ble funnet i garasjen, bilen og boligen på stedet.

– Dette blir identifisert og nøytralisert, som er vanlig prosedyre i slike saker, sier Viggo Korsvik, orlogskaptein ved FOH.

Sylvia Myklebust

ALVORLIG: – Vi ser veldig alvorlig på det at personer som er knyttet til rus har tilgang til sprengstoff og er mistenkt for å produsere en bombe, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

Foto: NRK

Han sier at ansatte i Forsvaret ikke skal ha sprengstoff hjemme, og når det blir funnet er det som regel på grunn av tyveri.

– Men vi har ikke fått noen rapport om at det er det som har skjedd her, sier Korsvik.

Faren: Sprengstoffet funnet på gård

Sprengstoffet skal ifølge politiet stamme fra en låve på Voss. Politiet vet hvem som eier eiendommen, men har ikke fått klarlagt eierforholdene rundt sprengstoffet.

– Vi tror sprengstoffet har ligget der i lang tid. Det kan virke som om det er gjenglemt. Det er gammelt, og dermed ustabilt, sier politiadvokat Sylvia Myklebust.

Det stemmer med oppfatningen faren har.

– Sprengstoffet og dynamitten er oppbevart og funnet på en gård i vosseområdet. Det stammer trolig fra krigens dager. Det er altså ikke snakk om et tyveri fra Forsvaret, sier han.

Sønnen er foreløpig altså kun siktet for narkotikabesittelse. Faren forteller at han nylig fikk vite at sønnen kunne være involvert i et rusmiljø.

– Jeg fikk først mistanke om at han kunne ha rusproblemer for et par uker siden, sier faren.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik