Hopp til innhold

Far nekter straffskyld for vold mot spedbarn

En mann som står tiltalt for grov vold mot sin lille sønn, nektet straffskyld da saken mot ham startet i Hardanger tingrett i Odda mandag.

Haukeland universitetssjukehus

SLO ALARM: En lege på Haukeland universitetssjukehus varslet politiet da en gutt ble innlagt med store hodeskader høsten 2014.

Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Bergens Tidende skriver at barnefaren hele tiden har nektet for å ha utsatt gutten for vold. Han er tiltalt for kroppsskade under særdeles skjerpende omstendigheter.

Saken mot foreldrene ble først henlagt, men henleggelsen ble senere omgjort. Etter nye runder med etterforskning, sto faren igjen alene som anklaget.

Lege slo alarm

Saken startet høsten 2014 da barneklinikken ved Haukeland universitetssjukehus fikk inn et seks uker gammelt spedbarn med store hodeskader.

Legen slo alarm, og politiet ble varslet.

– Skadene er forenelige med vold mot hodet, sa politiadvokat Inger Lise Høyland til NRK den gangen.

Begge foreldrene ble pågrepet samme kveld i sitt hjem i Hardanger, siktet for vold mot babyen.

Maksstraff på 13 år

I den nye tiltalen, fra slutten av mars i år, er det tatt inn oppdatert informasjon om skadene på barnet. Basert på en sakkyndig undersøkelse gjelder tiltalen nå «betydelig skade».

Gutten, som nå er tre år gammel, har fått «nedsatt språklig og motorisk fungering og konstatert cerebral parese-diagnose».

Tiltalen mot faren har 13 års fengsel som maksstraff.

Aktor i saken, statsadvokat Benedikte Høgseth, vil i løpet av den to uker lange rettssaken prøve å bevise at hodeskadene skyldes kraftig risting eller at babyen ble støtt «mot et hardt underlag».

Fosterforeldre skal vitne

Bistandsadvokat for gutten, Johannes Romstad, er ventet å kreve erstatning fra den tiltalte faren, skriver Bergens Tidende.

Han vil ikke si noe mer til avisen om skadene eller fremtidsutsiktene til gutten.

De tre-fire første dagene av rettssaken er satt av til forklaringer fra tiltalte og fra guttens mor. I vitneboksen skal også medisinsk personell, representanter fra barnevernet, fosterforeldre og en sakkyndig som har vurdert guttens nåværende tilstand.