NRK Meny
Normal

Får ikke granske varslingssaken selv

Drapsetterforskeren varslet om at noe var galt i Monika-saken. Nå overtar Politidirektoratet ansvaret for å finne ut hvorfor han ikke ble hørt av ledelsen.

Jente funnet død i Sund

BLE IKKE HØRT: Moren fant Monika Sviglinskaja død hjemme i Sund. Etterforskeren som gikk sterkt imot henleggelse av saken, ble ikke hørt.

Foto: Remi Bøe Presttun / NTB scanpix

Etterforskeren slo intern alarm om dårlig etterforskning av Monika-dødsfallet, uten å bli hørt. Etter at saken ble gjenopptatt, og en 32-åring ble drapssiktet, ble etterforskeren gitt varsler-status av politimesteren i Hordaland, Geir Gudmundsen.

Geir Gudmundsen

POLITIMESTER: Geir Gudmundsen.

Tidligere denne måneden fortalte Gudmundsen at Hordaland politidistrikt i samråd med Politidirektoratet koblet inn eksterne rådgivere for å granske hvordan etterforskeren ble behandlet.

Men nå er Hordaland politidistrikt koblet helt ut av granskingen, sier Politidirektoratets personaldirektør Karin Aslaksen til VG.

– Det er riktig at det er besluttet å håndtere denne varslingssaken fra Politidirektoratet. Det betyr at direktoratet vil innhente eksterne konsulenter for å foreta en gjennomgang av saken. Politimesterens håndtering omfattes av varslingssaken, og derfor er det naturlig at saken løftes til overordnet instans, sier Aslaksen til avisen.

Stiller spørsmål ved tidsbruken

Politimester Gudmundsen mottok i november et brev fra etterforskerens advokat. For å unngå at samme tema ble behandlet i flere uavhengige og parallelle undersøkelser, sendte Gudmundsen brevet over til Spesialenheten for politisaker.

Monika Sviglinskaja

FUNNET DØD: Monika Sviglinskaja.

Foto: Privat

Spesialenheten meldte imidlertid tilbake at Hordaland politidistrikt kunne iverksette sin egen oppfølging av varslersaken. Men nå har altså politidirektoratet fastslått at granskingen av behandlingen etterforskeren fikk, skal løftes ut av politidistriktet.

Etterforskerens advokat, Jens-Ove Hagen, sier ifølge VG seg tilfreds med at varsler-behandlingen internt i politiet nå blir gransket, men stiller seg uforstående til at politiet har brukt to måneder på å komme fram til denne beslutningen.

LES OGSÅ: Monika-siktet om DNA-bevis: – Et mirakel