NRK Meny
Normal

Far blåste rødt da han kjørte barnet sitt til skolen

Utrykningspolitiet har hatt storaksjoner på skoleveier over hele landet. – Dette er den verste hendelsen vi har hatt, sier UP-sjefen.

Runar Karlsen

FORNØYD SJEF: – Hovedinntrykket er veldig bra. Det er ikke meldt om alvorlige trafikkulykker i forbindelse med skolevei i dag, sier UP-sjef Runar Karlsen.

Foto: NRK

Før helgen varslet Utrykningspolitiet storstilte aksjoner i forbindelse med skolestart mandag.

En av sjåførene som ble stoppet var en far som kjørte barnet sitt til skolen. Mannen ble stoppet på Sør-Østlandet, og blåste rødt da patruljen stakk frem alkometeret.

– Resultatet var litt i underkant av 0,2-grensen da sikkerhetsfratrekket ble gjort. Dermed slapp han unna straffeforfølgelse, forklarer Runar Karlsen, som er UPs øverste sjef i Norge.

Tre bøtelagt ved én skole

Lensmann Helge Stave

FÅR SKRYT: – Vi får mye positive tilbakemeldinger om at vi er til stede ved skolene, sier lensmann i Sotra, Askøy og Øygarden politidistrikt, Helge Stave.

Foto: Christine Kongsvik / NRK

Høy hastighet, ulovlig bruk av mobiltelefon og manglende bilbeltebruk er eksempler på lovbrudd UP har slått ned på i løpet av storaksjonen.

Ved Ågotnes skole i Hordaland stoppet en UP-patrulje en forelder som ble målt til 69 km/t i 50-sonen. To andre førere fikk også forenklet forelegg på samme skoleveien.

– Det er dumt at noen kjører så fort at de blir bøtelagt i nærheten av skolene, men alt i alt har dagen vært grei, og vi har fått mange positive tilbakemeldinger om at vi er til stede, sier lensmann for Sotra, Askøy og Øygarden politidistrikt, Helge Stave.

– Det verste vi har hatt i dag

Promillekjøringen skiller seg derimot ut og er den alvorligste UP-sjef Karlsen har rapportert inn etter storaksjonen.

– Det er den verste hendelsen vi har hatt i dag, og det er selvfølgelig veldig leit å oppleve slikt, sier han.

Etter første kontrolldag er Karlsen likevel fornøyd.

– Hovedinntrykket er veldig bra. Det er ikke meldt om alvorlige trafikkulykker på skoleveier i dag, og det er det aller viktigste, sier han.

– Førsteklassingene skal føle seg trygge

UP fortsetter sine kontroller av hastende foreldre de neste dagene. Karlsen mener politiets tilstedeværelse langs skoleveiene forebygger ulykker.

– Foreløpig tyder alt på at vi har lykkes med det i dag, men vi fortsetter og vil gjennomføre kontroller de neste dagene.

UP-sjefen har bevisst styrt patruljene fra landeveien og inn mot skoleveiene.

– Det er for å hjelpe de små til å være trygge fra starten av, sier Karlsen.

Det samme sier lensmann Stave, som har som mål å ha besøkt alle barneskolene i sin region når den første skoleuken er slutt.

– Det er viktig å møte sjåførene som kjører til og fra skolene, og ikke minst å treffe de yngste barna for å vise at politiet er til stede, sier Helge Stave.