Hopp til innhold

Fant ikke ut hvem som lekket polititeorier: – Vitner i drapssak ble påvirket

Drapstiltalt 49-åring skal ha økt konens livsforsikring kort tid før hun døde. Spesialenheten har ikke klart å avdekke hvordan opplysningene havnet i media.

Politihuset i Bergen

NOEN HAR LEKKET: Mens politiet i Bergen etterforsket en drapssak i Åsane, kom detaljer om saken ut i media. Noen har lekket, fastslår Spesialenheten, men de vet ikke hvem.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

En 49 år gammel mann må senere i mai møte i Bergen tingrett, tiltalt for å ha kvalt og drept sin kone. Den 42 år gamle kvinnen ble funnet død i ekteparets hjem i Åsane i Bergen.

Kvinnen døde 25. april i fjor, men først i midten av juni ble enkemannen pågrepet. Kort tid etter at politiet gikk ut med en pressemelding om pågripelsen, dukket flere av politiets teorier om drapssaken opp i mediene:

  • At 49-åringen noen uker før dødsfallet skal ha skrudd opp livsforsikringen for både seg og konen til flere millioner kroner, og at han dagen etter konens død skal ha kontaktet forsikringsselskapet.
  • At det ble funnet spor av sovemedisiner i den avdøde kvinnens blod.
  • At politiet fant et notat på kvinnens mobiltelefon der hun skrev at hun fryktet at mannen ville drepe henne.

– Det ser ut som informasjon fra en pågående drapsetterforskning har kommet journalister i hende, konstaterte visepolitimester Ida Melbo Øystese i Vest politidistrikt overfor NRK.

Saken henlagt

Politidistriktet reagerte sterkt på medielekkasjene, og bestemte seg etter kort tid for å anmelde dem til Spesialenheten for politisaker, som etterforsker lovbrudd begått av ansatte i politiet.

«Vi håper videre etterforskning gjør det mulig å spore opprinnelsen til lekkasjen», sa visepolitimesteren i en pressemelding.

Men nå er Spesialenheten ferdig med etterforskningen – uten å klare å komme til bunns i hvem som har lekket opplysningene til pressen.

– Saken er henlagt, grunnet manglende opplysninger om gjerningsmannen, sier etterforskningsleder Liv Øyen til NRK.

Drap Åsane Bergen 2017

FUNNET DØD: I dette huset i Åsane i Bergen ble den 42 år gamle kvinnen funnet død i april i fjor. To måneder senere ble hennes nå 49 år gamle enkemann siktet for drap.

Foto: Anders Tesdal Galtung / NRK

Advarte mot «kildejakt»

Det var begrenset hvem som hadde tilgang til etterforskningsmaterialet i politiets systemer. Etter lekkasjene begrenset politidistriktet tilgangen ytterligere.

– Konsekvensene av lekkasjer i en drapsetterforskning er veldig alvorlige, både for de involverte og for rettssikkerheten, sa visepolitimester Øystese.

VG ble spesifikt nevnt blant mediene som publiserte lekkede opplysninger. De reagerte på anmeldelsen.

– Det er viktig at folk, også i politiet, kan snakke med media uten å bli utsatt for kildejakt, sa redaktør Gard Steiro da saken ble sendt Spesialenheten.

Liv Øyen

HENLAGT: Etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten for politisaker har ikke klart å finne ut hvem som har lekket.

Foto: NRK

– Det har skjedd en lekkasje

Spesialenheten har hatt saken til etterforskning i vel ti måneder. Etterforskningsleder Liv Øyen sier de har gjennomført flere avhør og undersøkelser, men at de aldri klarte å finne frem til noen konkrete mistenkte i saken.

Både personer i politiet og i retten er avhørt, og Spesialenheten har undersøkt hvem i politiet som har lest saksdokumentene.

– Vi har gjennomført loggsøk i politiets saksbehandlingssystem. Vi legger til grunn at det har skjedd en lekkasje, og at én eller flere personer har lekket sentrale opplysninger, men vi har ikke klart å finne en konkret gjerningsperson.

Øyen sier hun ikke kan kommentere hvilke opplysninger som ble lekket.

– Men vi legger til grunn at det skjedde i forbindelse med fengslingsmøtet, sier etterforskningslederen.

Andre kan ha lekket

Et stort antall personer hadde tilgang til fengslingsbegjæringen i tingrettens datasystem, og Spesialenheten kan ikke utelukke at personer utenfor politiet har lekket opplysningene. Det blir ikke loggført i tingrettens datasystem hvem som leser dokumentene der, og Spesialenheten skal heller ikke etterforske personer utenfor politiet, påpeker de.

Spesialenheten får hvert år en håndfull saker om mistenkte medielekkasjer fra politiet til etterforskning, og Øyen sier de ser «veldig alvorlig» på slike saker.

– Det kan være kritisk for etterforskningen. Ofte kan også dokumenter som lekkes være klausulert for de siktede, og ødelegge saker på den måten. Dette er også en alvorlig sak, og politiet ønsket ikke at informasjon skulle bli kjent på dette tidspunktet, når de sto midt i en etterforskning, sier Øyen om drapssaken i Åsane.

Erik Johan Mjelde

SVÆRT KRITISK: Forsvarer Erik Johan Mjelde mener de lekkede opplysningene kan ha påvirket vitner og politifolk i saken.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

– Politiets teorier påvirker selvsagt vitnene

Politiadvokaten i saken har kalt spredningen av sensitiv informasjon «svært ødeleggende for etterforskningen». 49-åringens forsvarer, Erik Johan Mjelde, er sikker på at lekkasjene har hatt betydning for saken.

– De har åpenbart påvirket både vitner som ikke allerede var avhørt, og kanskje også politifolk som jobbet med saken. Når man leser i avisen hva politiet, som er en sterk meningsbærer, tror om saken, vil det selvsagt påvirke hva vitnene tenker, sier Mjelde.

Han understreker at han ikke har grunn til å tro at politiet har lekket informasjonen av taktiske årsaker. Men forsvareren mener likevel lekkasjene har vært til skade for 49-åringens sak.

– Når man får presentert andres teorier, kan man lett tolke normale episoder som mistenkelige, fordi andre tror det. Det er det særlig stor fare for i en sak som dette, hvor det er mangel på tekniske bevis, og man må danne seg et bilde av ham, og en oppfatning av hva som har skjedd, ut fra andre opplysninger, sier Mjelde.

Eirik Stolt-Nielsen

FØRER RUNDT 40 VITNER: – Det er politipersonell, teknisk personell, helsepersonell, og en hel del nærstående, sier statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen.

Foto: Marit Hommedal / Konkurransetilsynet

Rundt 50 vitner

Statsadvokat Eirik Stolt-Nielsen, som har tatt ut drapstiltalen mot mannen, legger ikke skjul på at lekkasjer kan skape problemer i en pågående etterforskning. Men han tror ikke lekkasjene i denne saken har hatt stor påvirkning.

– Jeg kan ikke tenke meg at dette har hatt noen betydning for saken, selv om det er umulig å gi noe spesifikt svar når man ikke vet nøyaktig hvilke opplysninger som er lekket, sier Stolt Nielsen.

Mjelde sier han ikke har bestemt seg for om han vil løfte problemstillingen om medielekkasjene for retten. Saken mot 49-åringen starter i Bergen tingrett 28. mai, og skal etter planen gå over tre uker.

Det kan bli hektisk. I tillegg til at forsvaret trolig vil føre rundt ti vitner, har statsadvokaten nylig sendt inn en vitneliste på rundt 40 personer.

– Det er politipersonell, teknisk personell, helsepersonell, og en hel del nærstående, sier Stolt-Nielsen.

– Retten tar sikte på å avvikle saken på 15 dager, skriver tingrettsdommer Irene Amundsen i en e-post til NRK.