Fant brev fra tiltalte på stedet der Mona (58) ble funnet drept

BERGEN TINGRETT (NRK): I et fire siders langt brev skal den tiltalte (44) ha forklart hvorfor han ønsket å drepe Mona Nordaas (58) på Evanger.

Mona Nordaas

DREPT: Mona Nordaas ble funnet drept i Voss kommune i fjor sommer.

Foto: Privat

Brevet kommer frem under aktors redegjørelse av hendelsesforløpet da Mona Nordaas (58) ble drept på Evanger i Hordaland i juni i fjor.

Rettssaken startet i dag i en stappfull sal i Bergen tingrett. Flere sitter på et videoverføringsrom ved siden av rettssalen.

En 44 år gammel mann er tiltalt for drapet. Han erkjente ikke straffskyld da dommeren spurte ham ved rettens oppstart.

Tvilen om straffskyld skyldes spørsmålet om tilregnelighet, forteller hans advokat Rolf Knudsen. Mannen er selv usikker på om han er tilregnenlig, sier Knudsen.

Fant tilståelsesbrev

Ifølge aktor skal mannen ha forklart til en venn at han ønsket å drepe Mona Nordaas. Vennen avfeide dette som fyllerør, men skal ha blitt mistenksom da han så tiltalte i gaten dagen drapet skjedde.

Deretter ringte vennen og en annen til Mona Nordaas, men fikk ikke svar.

Statsadvokat Trond Høvik

AKTOR: Statsadvokat Trond Høvik er aktor i saken mot 44-åringen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

Den tiltalte mannen skal ha blitt pågrepet under en halvtime etter politiet ankom åstedet. På åstedet fant politiet et fire siders brev signert av den tiltalte.

Brevet avslutter med ordene:

«Jeg tilstår, jeg drepte Mona Nordaas fullt vitende av hva jeg gjorde. Hun er bare en av mange som fortjener å dø.»

Krimteknikere på Evanger

ÅSTEDET: Krimteknikere undersøker boligen til Mona Nordaas, etter drapet. På stedet fant politiet et fire siders langt tilståelsesbrev fra den tiltalte.

Foto: May-Helen Rolfsnes / NRK

Usikker på tilregnelighet

Selv om mannen selv har sagt at han var fullt vitende om hva han gjorde, er det ikke klart om mannen var psykotisk i gjerningsøyeblikket eller ikke.

Den ferskeste rettspyskiatriske rapporten om tiltalte kom forrige uke. Sakkyndige hadde fulgt tiltalte over tid.

Rettspsykiaterne konkluderte først med at 44-årignen ikke var psykotisk. Men i den ferske rapporten kom de med en ny konklusjon i en tilleggsrapport, der de slår fast at han er psykotisk.

Rolf Knudsen

FORSVARER: Rolf Knudsen forsvarer den tiltalte 44-åringen.

Foto: Adrian Nyhammer Olsen / NRK

– Hva sier brevet på åstedet om tilregneligheten hans?

– Det får vi komme tilbake til under bevisførselen. Han har hele tiden vært opptatt av å ta ansvar, men er det tvil om han er tilregnelig, skal han ikke straffes.

Knudsen sa i retten onsdag at han håpet at tiltalte ville klare å forklare seg i saken.

– Han vil forklare seg, men det er en enorm belastning. Og det er også relativt mange tilhørere i retten, noe som gjør belastningen ekstra stor.

Hadde et kjærlighetsforhold

Mona Nordaas og den tiltalte skal ha hatt et forhold etter at den tiltalte kom til Evanger noen uker før drapet fant sted. Nordaas hadde en kafé på Evanger, og tiltalte skal ha jobbet med Nordaas med maling og lignende. Han bodde også i huset til Nordaas.

– Tiltalte hadde også et forhold til henne. Dette var et kjærlighetsforhold, av mangel på andre dekkende begreper, sier aktor Trond Høvik.