NRK Meny
Normal

– Føler meg liten når nordlyset flagrer over himmelen

Da Janne Maj Nagelsen så det grønne skjæret på himmelen, sprang hun inn for å hente kamerautstyret. Mye solaktivitet gir gode nordlysforhold i Hordaland.

nordlys vaksdal

Janne Maj Nagelsen forteller at den største utfordringen med å ta gode nordlysbilder, er å få rett fokus. Bildet fra onsdag kveld brukte hun bare noen minutter på å fange.

Foto: Janne Maj Nagelsen

– Om jeg skal beskrive opplevelsen med ett ord, så må det bli magisk. Noe av det jeg liker med nordlyset er at når det flagrer over himmelen, så føler jeg meg så liten, sier Janne Maj Nagelsen.

Sent onsdag kveld tok hun med seg speilreflekskameraet sitt ut for å fotografere på Stangneset i Vaksdal. Planen var egentlig å ta bilder av kometen «Lovejoy», som krysset himmelen denne uka.

Men da hun kom ut, så hun at det begynte å bli grønt på himmelen over fjorden.

– Jeg løp tilbake til huset for å bytte linse på kameraet, forklarer Nagelsen.

Hun begynte å fatte interesse for nordlyset i 2011, da hun fikk sitt første speilreflekskamera og begynte som hobbyfotograf.

Ser ofte nordlys

Hun forteller at hun relativt ofte kan se nordlyset på hjemplassen, men at det er vanskelig å gi råd til andre om når man bør dra ut.

– Man må egentlig bare følge med og ta en sjans å dra ut, så det hender det blir mange bomturer, sier hun.

Nordlysforsker Chris Hall ved Universitetet i Tromsø forteller at det er svingninger i solaktiviteten som gir gode forhold for nordlys i Hordaland nå.

Solaktiviteten går i sykluser

– Aktiviteten på sola går i en elleveårssyklus, som svinger mellom mye og lite aktivitet. Jo større aktiviteten er på sola, jo lengre sør beveger den såkalte nordlysovalen seg, sier Hall.

Han forteller at det de siste 24 timene har vært mye aktivitet på sola, og dermed også mye nordlys også langt sør i landet.

– Tromsø ligger stort sett under nordlysovalen, så her er det nordlys hele tiden, men for at det skal nå helt ned til Hordaland skal det være ganske kraftig, sier Hall.

Det er vanskelig å spå nordlys i framtiden, men på UiT sine nettsider er det mulig å se et varsel for Bergen som viser sannsynligheten for nordlysaktivitet fire timer fram i tid.