NRK Meny
Normal

– Det verste rotteåret noensinne

Skadedyrfirma har tatt nærmere 3000 rotter på 50 dager.

Rottene tek over Kalfaret i Bergen

HER ER DET VERST: Disse rottene ble filmet av NRK midt på dagen 3. juni. Og det er her ved Assistentkirkegården like ved togstasjonen i Bergen rotteproblemet er størst i byen.

– Akkurat på Kalfaret er det jo ekstremt nå. Jeg har aldri tidligere vært med på at jeg har vært ute for å fortelle om produktet vårt, og så kommer det plutselig en rotte tuslende forbi. Det skjedde for ikke så lenge siden, forteller Frode Thuland i skadedyrfirmaet Anticimex, til BA.

Tallene sier det meste. Siden 1. mai har firmaet tatt 2788 rotter i sine 745 feller. Siden januar har 7500 rotter drept.

– Jeg tror nok vi kan si at dette er det verste rotteåret noensinne, sier Thuland.

Dreper uten gift

Og det er rottefellen Wisetrap som får æren. Uten gift står fellen nede i kummer og rør og dreper rotter når de går forbi. Fellen registerer elektronisk hvor mange rotter den tar knekken på.

En ny type rottefelle har tatt knekken på 4000 rotter i Haugesund det siste halvannet året.

SLIK FUNGERER ROTTEFELLEN:

Fellen heter Wisetrap, og plasseres i kloakkrør under bakken. Sensorer måler bevegelse og varme fra rottene, og når (u)dyret er under spydene, løses de ut med en fart på 120 kilometer i timen. Rotten blir spiddet eller klemt, dør, og skylles ut sammen med annet avløpsvann.

Siste video

svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet
Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum sier de ikke kan frede Sylvi Listhaug som justisminister. –Hun hører ikkje på statsministerens råd, sier han.
Programleiar: Jan Børge Leirvik