Fangene får én time lufting i døgnet

Fanger i Bergen fengsel sitter innelåst 23 timer i døgnet fordi kapasiteten er sprengt. – Det er ikke sunt å sitte slik i månedsvis, sier innsatt.

Fangen Joachim Normann i Bergen fengsel

OPPGITT: – Det er et svakt system når det går så lenge mellom hver gang du ser en betjent, mener innsatt Joachim Normann.

NRK har fjernet fullt navn og bilde av fengelsbetjenten i denne saken, etter ønske fra de involverte.

– De får inn flere innsatte, men reduserer tallet på ansatte. Det er klart det vil utvikle seg i negativ retning, sier Joachim Normann.

Han sitter innsatt i Bergen fengsel for narkotikaforbrytelser. Hvert døgn sitter han innelåst 23 timer – fordi fengslet ikke har ressurser til å ta ham ut av cellen mer enn én time av gangen.

– Du må bare avfinne deg med situasjonen. Men det er ikke sunt når du en gang skal ut, at du har sittet slik først i månedsvis, og kanskje årevis, sier Normann.

– Ikke tid til å snakke med innsatte

Med sine 258 innsatte er Bergen fengsel ett av landets største. Fengselsbetjent Marte M. merker godt at de er presset.

– Med økt bemanning kunne vi for eksempel hatt mye mer tid til å snakke med de innsatte. Klientellet har hardnet til, noe som har resultert i flere sykemeldinger og at folk blir utbrent.

– Den gode dialogen har vi nesten ikke lenger, sier hun.

I fjor høst fikk fengselet kraftig kritikk i en rapport fra Sivilombudsmannen. De pekte på flere forhold, og foreslår flere nødvendige tiltak.

Leif Waage

LITE PENGER: – Vi er kuttet helt til beinet, og har ikke ressurser til å gjennomføre tiltak, sier direktør Leif Waage.

Foto: Simen Sundfjord Otterlei / NRK

– Alt kuttet til beinet

Men de har ikke fengselet mulighet til å gjennomføre, mener Leif Waage, regiondirektør i Kriminalomsorgen region vest. Han mener de har kuttet alt til beinet, og at den eneste løsningen er penger til økt bemanning.

– På et eller annet tidspunkt blir kuttene veldig farlig og betenkelig. Vi føler det går utover sikkerheten, og dessuten får ikke de innsatte det rehabiliteringstilbudet de trenger.

Regjeringen mener de har vist at de satser på fengslene, og viser til at de oppretter 41 nye soningsplasser neste år.

– Vi satser på Bergen fengsel og resten av kriminalomsorgen, for å få en etat som fungerer godt og er i stand til å løse sitt samfunnsoppdrag, sier Vidar Brein-Karlsen, statssekretær i Justisdepartementet.

– Det er et svakt system, der det går timevis mellom hver gang du ser en betjent med mindre du oppsøker en. Det er ikke den retningen jeg tenker norske fengsler vil ta, sier Joachim Normann.