NRK Meny
Normal

– Der de sender Taiman er det ikke trygt

Familie og venner gir ikke opp håp om å få Taiman Agid Fatah tilbake til Norge. – Det slår oss hardt å se at han er på vei til Irak, sier lillebror Fatah (18).

Familien til Taiman

VIL REISE ETTER: Hjemme hos familien Fatah har det vært stort oppbud av både presse og støttepersoner i dag. Nå planlegger familien å reise etter Taiman til Irak.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

I en liten kommunal leilighet i Løvstakklien i Bergen har familien til Taiman Agid Fatah (27) opplevd en tøff dag. For noen timer siden fikk de nyheten om at Taiman er hentet på Trandum og sendt ut av landet.

Tilbake i Bergen sitter mor Amina Abdullah Yousef og brødre og sørger over broren som ikke lenger er der.

– Vi vet ingenting om hvordan han har det. Vi har verken fått kontakt med han, eller fått snakket med han. Politiet vil ikke si hvordan han har det eller hvor han er.

– Så vi vet veldig lite om han akkurat nå, forteller Taimans bror, Massod Agid Fatah.

Seks brødre fikk bli

Taiman Fatah

SENDT UT: Saken til 27-årige Taiman Fatah har opprørt mange etter at NRK fortalte om den. I dag ble han sendt ut av landet.

Foto: Privat

Massod er en av seks søsken som har fått oppholdstillatelse i Norge, sammen med deres mor. Men storebror Taiman har fått avslag på sin oppholdstillatelse og sendes ut av landet etter å ha levd 13 av sine 27 år i Norge.

Saken til Taiman har vakt stor oppmerksomhet etter at NRK først omtalte den for snart to uker siden.

Den har skapt protesttog i både Oslo og Bergen, det er blitt avholdt konserter og andre markeringer, og politikere i Bergen har stått i fellesskap på tvers av partigrenser til støtte for irakeren.

Og i dag kom altså den endelige beskjeden: Taiman er sendt ut av landet, på et fly til Amsterdam. Akkurat da NRK besøkte familien tikket en tekstmelding fra advokaten deres, Asgeir Thomassen.

Her får familien vite at broren og sønnen deres sitter i Nederland, med håndjern på. Nå venter han på å bli sendt tilbake til neste og siste destinasjon: Bagdad i Irak.

– Han virker fattet, skriver advokaten.

Ingen vet hvor han er i kveld

Familien til Taiman Fatah

FORTVILER: Lillebror Fatah Agid Fatah (18), mor Amina Abdullah Yousef og Garib Agid Fatah (14) hjemme i leiligheten i Bergen i dag. Her fikk de beskjeden om at Taiman er sendt ut av landet.

Foto: Espen Hobbesland / NRK
Massod Agid Fatah

TENKER PÅ BROREN: Massod Agid Fatah tror Taiman har det fryktelig tungt. I kveld vet ikke familien akkurat hvor Taiman er.

Foto: Espen Hobbesland / NRK

– Han tar det nok med ro når han er med politiet, men han har det fryktelig tungt, mener Massod Agid Fatah.

I kveld er det ingen i av hans nærmeste som vet akkurat hvor Taiman er. Om han er på flyet til Irak, venter i Nederland eller er reist videre en annen plass.

– Jeg har ikke ord for det som har skjedd med han, legger han til.

Et samlet bystyre i Bergen, med unntak av Frp, har protestert mot utkastelsen. Da Taiman ble sendt ut i dag omtalte byrådsleder fra Høyre, Ragnhild Stolt-Nielsen, at det er en trist dag for Bergen.

Lysbakken: – Hårreisende

Lysbakken vandrehallen

KREVER SVAR: Audun Lysbakken kaller det som skjedde med Taiman i dag for hårreisende.

Foto: Siv Sandvik

Etter nyheten i dag har også SV-leder Audun Lysbakken kontaktet regjeringen, ved justisminister Anders Anundsen. I et brev etterlyser han regjeringens offisielle syn på saken.

– Dette er en hårreisende uttalelse av en ung mann som har vært veldig lenge i vårt land. Han kastes ut etter det som i mine øyne er en helt urettferdig prosess, der han blir skilt fra familien sin, sier Lysbakken til NRK.

Taiman Agid Fatah kom til Norge fra Irak som 14-åring, men fikk avslag på oppholdssøknaden mens flere av familiemedlemmene fikk bli. Støttegruppen mener tilknytningen til riket, at store deler av familien er her, og Taimans psykiske helsetilstand bør gi ham opphold.

Derfor får han ikke bli

Utlendingsnemnda (UNE) har i dag gitt en ny redegjørelse for hvorfor 27-åringen blir sendt ut etter så mange år i Norge. Seksjonssjef Iselin Ryeng-Lande i UNE sier dette er grunnene til at Taiman ikke får bli:

* Det er ikke farlig for ham i hjemlandet.

* Det er heller ikke noe i saken hans, eller ved hans helse, som er tungtveiende nok til å gi tillatelse på humanitært grunnlag.

* Saken har ikke noe å gjøre med debatten om lengeværende asylbarn. Taiman fylte 18 år før han søkte oppholdstillatelse, og det var ingenting da etter regler og praksis som tilsa at han burde få bli.

* Taiman er ikke den eneste i familien som ikke har fått bli. Totalt er de 13 søsken, og flere av dem er i Irak. En to år eldre bror fikk også avslag samtidig med Taiman.

* De ni årene han har vært her etter at han ble voksen, gir ikke grunnlag for tillatelse. Det langvarige ulovlige oppholdet har gjort at han har fått innreiseforbud til Norge.

Saken fortsetter under.

Støttekonsert i kveld

Støttekonsert for Taiman

KONSERT: Støttegruppen for Taiman, ved Rudi Bakken (t.v.), Sinan Berkant og Tone Sørfonn Moe, arrangerte støttekonsert for Taiman i kveld.

Foto: Johannes Morland / NRK

I Bergen er det i kveld for nok en støttemarkering for Taiman. På Kvarteret i Bergen har støttegruppen for Taiman på fire dager arrangert en gratiskonsert, der blant annet Stig van Eijk sto på scenen.

– Med dette oppnår vi litt mer oppmerksomhet rundt dette. Vi vil at han skal komme hjem, tilbake til Bergen, sier Tone moe.

Også hun ønsker seg bedre svar fra regjeringshold.

– Vi har en del politikere som ennå ikke har svart på våre henvendelser. Det er det vi ønsker oss, et politisk ansvar for saken og enkeltmennesket, sier hun.

Rudi Bakken er mangeårig venn av Taiman og sentral i støttearbeidet i Bergen. Han sier dagen i dag har vært vanskelig.

– Familien er knust og vi er veldig overrasket over at det gikk slik. Men vi har håpet oppe og satser på at det hjelper å holde trøkket oppe, sier Bakken, som har kjent 27-åringen fra da han kom til et asylmottak i Bergen.

Taiman Fatah

TATT HOS KOMPIS: Her er Taiman Fatah på transittmottaket på Trandum da NRK traff ham forrige uke. Han ble sendt til Trandum etter å ha blitt pågrepet av politiet hjemme hos en kamerat i Bergen.

Foto: TIPSER.NO / Daniel D.Laabak

– Mens resten av familien har fått oppholdstillatelse i Norge, har han levd uten rettigheter i mange år. Nå sitter han som et vrak på et fly på vei til Irak. Dette er ingen god situasjon for noen, sier Bakken.

Vil reise etter til Irak

Hjemme i Løvstakklien er familien ikke enig med UNE. De er bekymret for den psykiske helsen til storebroren.

– Å se at han er der borte det slår oss hardt, sier bror Fatah Agid Fatah (18).

Nå planlegger de også å reise etter til Irak for å finne ham, og gir ikke opp håpet om å få ham tilbake.

– Han skal være her, han skal ikke være noen andre steder. Der de sender ham er ikke noen trygg plass for ham i det hele tatt, sier lillebroren.

Siste video

Annika Beinnes synger Solveigs sang i båten "Babben"