NRK Meny
Normal

Oppsiktsvekkende nedgang i overdosedødsfall i Bergen

Politikerne i Bergen mener det er deres arbeid mot overdosedødsfall som har gitt resultater. Politiet har en helt annen forklaring på nedgangen.

Overdose på kino

STORT PROBLEM: Bergen har i lang tid slitt med mange overdoser. I juli 2009 tok tre unge menn overdose samtidig i en kinosal på Bergen kino. (Arkivfoto)

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Tall fra Hordaland politidistrikt viser at det så langt i år har vært tre dødsfall knyttet til overdose av heroin i byen. Det er en markant bedring i statistikken som viser at det i løpet av de to siste årene har vært 44 overdosedødsfall i Bergen.

Avdelingsleder i Utekontakten, Cecilie Nilsen, mener tallene er oppsiktsvekkende.

Cecilie Nilsen

Overrasket: Cecilie Nilsen i Bergen Utekontakt synes tallene er så gode at det er vanskelig å forstå.

Foto: Renold Tennysen Christopher / NRK

– Det er jo veldig gledelig at det er så få overdosedødsfall i år. Det er nesten så gode tall at det er vanskelig å forstå det.

– Hvorfor det?

– Fordi vi har hatt veldig stygge tall tidligere.

– Kan være tilfeldig

Nilsen viser til undersøkelsen som Utekontakten gjorde i 2011. Målet med undersøkelsen var å kartlegge antall dødsfall som følge av overdose i Bergen, sammenlignet med andre byer og land. Konklusjonen var da at Bergen hadde urovekkende mange dødsfall etter overdoser, i europeisk sammenheng.

Nilsen har problemer med å forklare at den dystre statistikken plutselig er i ferd med å snu i Bergen.

– En av årsakene kan være at overdoser har fått et større fokus i Bergen, men det kan også være tilfeldigheter.

– Lært av Trondheim

Trondheim er den storbyen i Norge med færrest overdosedødsfall sett i forhold til antall innbyggere. Etter mange overdoser i 2001 ble det opprettet et eget overdoseteam.

Deres arbeid går ut på å oppsøke steder der folk ruser seg og dermed være til stede tidligst mulig ved potensielle overdoser. Overdoseteamet jobber også for at personer som har overlevd overdoser ikke skal ta nye overdoser.

Les også: Frykter heroin-boom i Bergen

– Ingen tilfeldighet

Sosialbyråd i Bergen fra KrF, Lisbeth Iversen, sier at reduksjonen i antall overdosedødsfall i Bergen ikke er tilfeldig og peker på at kommunen i fjor startet en liknende satsing som den i Trondheim.

Lisbeth Iversen

Fornøyd: Lisbeth Iversen mener kommunens arbeid har gitt resultater

Foto: Tore Sevheim / NRK

– Vi har et helse- og sosialfaglig akutteam som har jobbet aktivt det siste året. De sitter daglig lokalisert på strax-huset og rusakutten på legevakten. Dette teamet er helt uvurderlig i arbeidet. De blir gradvis trappet opp, sier Iversen.

Les også: -Sprøyterom vil redde liv

– Politiet med egen teori

Leder for etterretningsavdelingen i Hordaland politidistrikt, Trond Trondsen, er ikke i tvil om hva han mener er den viktigste årsaken til den plutselige nedgangen i antall overdosedødsfall.

– Politiet ser jo at styrkegraden på heroinen har gått ned, og dermed så reduseres også man også muligheten for en overdose. Det er en trend som vi har sett litt over tid, sier Trondsen.

Trondsen sier til NRK at han tror tallet på overdoser holder seg stabilt så lenge kvaliteten på heroinen som sirkulerer i byen ikke endrer seg.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik