Hopp til innhold

Få svar på alle dine arkeologiske spørsmål

Har du skjulte skatter i nærområdet ditt? Kanskje du kom over noe på turstien som du tror stammer fra vikingtiden? Nå kan du spørre ekspertene.

Vikinghjelm eller billykt

ARKEOLOGISK SPØRSMÅL: Har du funnet noe du tror kan stamme fra vikingtiden? Nå kan du spørre ekspertene. Som da noen trodde de hadde funnet en vikinghjelm.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Universitetsmuseet åpner på søndag dørene for alle mulige slags spørsmål. Og du kan ta med dine arkeologiske funn, og finne ut hva det faktisk er. Kanskje du har funnet en vikinghjelm?

Det trodde noen tyske turister i 2014. Helt forsiktig tok de med seg funnet som de hadde dratt opp med fiskesnøret, med seg til museet. De var overbevist, det både så og kjentes ut som en vikinghjelm.

På søndag vil en bredt sammensatt gjeng av eksperter være til rådighet til å analysere og tolke det du eventuelt har funnet, som kan ha en historie flere tusen år bak i tid.

– Det blir en utfordring for ekspertene våre, men jeg tror de som er med på søndag syns sånne utfordringer er kjekt, sier Gro Nesse Bremer. Hun er museumspedagog ved Universitetsmuseet i Bergen.

Vikinghjelmens hemmelighet

Men la oss gå tilbake til vikinghjelmen.

– Den kan beskrives som noe som er ut som en fotball, som er delt i to, og laget av metall, sier Arkeolog Tor Arne Waaraas idet han holder forsiktig på gjenstanden.

Historien bak var at museet fikk melding om at noen tyske turister hadde fisket opp en vikinghjelm utenfor Vangsnes i Sognefjorden.

Da museet mottok gjenstanden ble den undersøkt, og funnet ble avslørt.

– Det er nok en gammel billykt fra en lastebil, forteller Waaraas.

Men selv om noen funn viser seg å være noe annet enn du tror, kan det lønne seg å sjekke det likevel.

Museet fikk også inn noe den unge gutten som hadde funnet den trodde var en dinosaurtann. Det viste seg å være en pilspiss helt fra bronsealderen.

– Det er kjekt når folk tar kulturminneloven på alvor og leverer inn ting som automatisk er fredet til museet. Det setter vi stor pris på, sier Waagaas.

Universitetsmuseet

EKSPERTENE ER KLARE: På søndag kan du spørre ekspertene om alle mulige spørsmål. Noen av de er arkeolog Tor Arne Waaraas og museumspedagog Gro Nesse Bremer.

Foto: Annbjørg Dalland / NRK

Folk har mange spørsmål

Universitetsmuseet får ofte spørsmål fra folk som har ting med, om hva det kan være for noe. Det er noe av bakgrunnen for den åpne dagen på søndag.

– Vi er så heldige at vi ofte får spørsmål fra folk som har funnet noe. Hva er dette? Er det noen ved museet som kan fortelle meg om dette er noe viktig?, forteller Bremer.

Arkeologen tror det kan være mye spennende ute hos folk.

– Det skjer mye jordbearbeiding rundt omkring, og ting kan havne i jordhauger. Og av og til kan det være bestefaren din har funnet noe for flere år siden som ligger på loftet. Det finnes mange såkalte løsfunn der ute som vi er veldig glad for å få inn, sier Waagaas.

På søndag kan du komme med spørsmålene dine til historisk museum mellom 12 og 15. Les mer her.