NRK Meny
Normal

Serbisk politi har avsluttet etterforskningen

Serbisk politi har avsluttet etterforskningen av drapet på den 38 år gamle mannen fra Hordaland. – Vi skjøt i selvforsvar, sier politiet.

Preševo, Serbia: – Nordmann skal være drept

NORDMANN DREPT: En 38 år gammel hordalending ble drept av politiet i Serbia lørdag.

Foto: RTS

Politisjef Sladan Velinovic i Vranje, som har hatt ansvaret for å granske hendelsen, bekrefter overfor VG at etterforskningen er avsluttet og at saken overleveres påtalemyndigheten.

Lørdag kom det frem gjennom serbiske medier at en norsk mann på 38 år hadde blitt skutt og drept sør i Serbia av politiet.

Til medier i landet opplyste politiet at mannen skal ha angrepet en politimann på en vaktpost, tatt fra ham et automatvåpen og så skutt mot politifolk i en minibuss. Deretter endte dramaet i en skuddveksling der nordmannen døde.

Ikke tatt ut av tjeneste

Velinovic avviser at det skal ha vært noen form for konfrontasjon mellom mannen og politimannen før slagene falt. Han bekrefter også at politimannen som skjøt 38-åringen ikke har blitt tatt ut av tjenesten eller suspendert etter hendelsen.

– Dette er en tragisk hendelse. Vi vet ennå ikke hva som fikk nordmannen til å gå til angrep, men våre tjenestemenn kan ikke lastes for det som skjedde. De gjorde bare jobben sin, og skjøt tilbake i selvforsvar da de ble beskutt, sier Velinovic til VG.

– Kripos bør reise ned

Familien til 38-åringen snakket med ham kort tid før hendelsen. De slår seg ikke til ro med at serbisk politi skal få etterforske saken uten innblanding fra norske myndigheter.

– Vi stoler ikke på serbisk politi. Før dette kom i media sa én av søsknene hans at det kom til å komme ville historier i pressen der nede for at politiet skulle redde seg selv. Det var da vi akkurat hadde fått høre om det og før saken kom i serbiske aviser - hun fikk rett, sa et familiemedlem til NRK i går.

– Det vi hører om hendelsen er stikk i strid med det serbisk politi sier gjennom mediene. Kripos bør reise ned og etterforske saken, sa familiemedlemmet.

Etter det NRK erfarer har Kripos ingen umiddelbare planer om å gå inn i etterforskningen.

– Vi har per nå ikke mottatt noen forespørsel fra serbisk politi om å bistå med å undersøke omstendighetene rundt denne hendelsen. Dersom familien eller andre mener de har opplysninger som bør overbringes serbisk politi bør de ta kontakt med sitt politidistrikt, skrev Ida Dahl Nilssen i Kripos i en e-post til NRK tidligere mandag.

Laster kart, vennligst vent...

SØR I LANDET: Hendelsen skjedde helt sør i Serbia, ikke langt fra grensen til Makedonia.

Siste video

Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik