NRK Meny
Normal

– I et byderby skal man virkelig blø for drakten

Lørdag skal Gro Espeseths gamle klubb Sandviken prøve å revansjere vårens tap for byrival Arna-Bjørnar. 39-åringen venter høy temperatur på banen.

Trude Johannessen og Tina Algerøy

TOK FØRSTE STIKK: Trude Johannessen (t.v.) og Tina Algerøy i kamp på Stemmemyren i årets første lokaloppgjør, som Arna-Bjørnar vant 4-1.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

– I slike byoppgjør er det alltid litt ekstra tenning. Selv om man ikke legger opp til det, bir det fort sånn. Da skal man virkelig blø for drakten. I tillegg pleier det komme en god del ekstra folk. Slike kamper er knallgøy, sier Espeseth til NRK.no.

Gro Espeseth

VANT ALT MED LANDSLAGET: Gro Espeseth (39) vant aldri serien med Sandviken, men tok gull i VM, EM og OL med landslaget.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Den 39 år gamle verdensmesteren, europamesteren og OL-vinneren fra Bergen la opp i 2001, men følger fortsatt med på hva som skjer Toppserien og spesielt hvordan det går med hennes gamle klubb Sandviken.

De hvite og røde har overrasket positivt og ligger på sjetteplass i serien, med seire mot bl.a. Røa og Kolbotn.

– Gleder meg til å se om noen år

Gro Espeseth mener lagets unge spillere i år har tatt ansvar og vist seg modne for oppgaven.

– Laget har fått en rekke talenter som virkelig vil satse og har lyst til å vinne noe. Samholdet i laget er veldig godt, og det har alt å si. De oppnår resultater deretter. Jeg gleder meg til å se hva de kan få til om noen år, når de har fått mer erfaring. Det lover veldig godt, sier den tidligere landslagskapteinen til NRK.no, som også gleder seg over at klubbens store profil, spissen Melissa Bjånesøy, nylig signerte en ny kontrakt med Sandviken som binder henne til Stemmemyren ut 2014.

– Det vil gi ringvirkninger og føre til at også andre spillere får lyst til å bli i klubben tror Espeseth.

Melissa Bjånesøy

SIGNERTE NY KONTRAKT: Melissa Bjånesøy blir i Sandviken ut 2014.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

De siste årene er det Arna-Bjørnar som har dominert i bergensfotballen, men laget har ennå ikke klart å ta medalje i Toppserien. Foran lørdagens lokaloppgjør ligger laget på bronseplass på tabellen, med like mange poeng som Røa på fjerdeplass.

LES OGSÅ: – Bra med to gode bergenslag

Amerikansk storscorer til Arna-Bjørnar

Arna-Bjørnar har igjen slitt med skader, og fikk midtstopper Laila Himle langtidsskadd forrige gang de to lagene møttes. Klubben jakter nå på en ny forsvarsspiller, og har samtidig sikret seg den amerikanske storscoreren Lindsay Taylor (22), som trolig debuterer mot Sandviken lørdag.

– Et slikt kjøp kan være positivt for Arna-Bjørnar, fordi hun kan være med på å motivere de andre spillerne til å løfte seg et ekstra hakk. Det er viktig å hente spisskompetanse og ledertyper om man skal ta steget videre, sier Espeseth.

363 tilskuere møtte opp i solsteken på Stemmemyren i pinsen, da Sandviken tapte 1-4 for Arna-Bjørnar . Publikumsrekorden i Toppserien er 1548, fra da Amazon Grimstad spilte mot Medkila i fjor.

Laila Himle støttes av banen etter skade

JAKTER ERSTATTER: Laila Himle røk korsbåndet i vårkampen mot Sandviken. Nå vil Arna-Bjørnar teste ut en amerikansk midtstopper.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

Vil gamle holdninger til livs

Arna-Bjørnar har ikke lagt skjul på at de ønsker å kapre rekorden , men Gro Espeseth tør ikke spå ny toppnotering lørdag.

– Man må gjøre det attraktivt å komme på kamp. Samtidig sliter kvinnefotballen med en del gamle holdninger som er vanskelige å komme til livs, blant annet den evige sammenlikningen med herrefotball, som blir helt feil, sier den tidligere landslagsstjernen, som mener tempoet og de individuelle ferdighetene er langt bedre nå enn for 15 år siden.

– Samtidig tror jeg at vi var sterkere fysisk, for eksempel i dueller. Men det er vanskelig å sammenlikne lag og årganger, sier Espeseth.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Lars Vaular, Nordvegen, Marius Neset, Terje Isungset og Eivør underholdt tusenvis på Torgallmenningen.
Kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen møtte NRKJ-leder Richard Aune.