NRK Meny
Normal

– Himla leven da de skulle ta røykerommet

Den sparkede produksjonstekniske sjefen for Den Nationale Scene fortalte om ansatte i harnisk, da teaterledelsen skulle nedlegge røykerommet. Han avviser at han har oppført seg illojalt.

Øyvind Eskildsen

RØYKEKRANGEL: I dag var det saksøker Øyvind Eskildsen sin tur i retten. Her fortalte han blant annet om hvordan krangelen om et røykerom skapte dårlig arbeidsmiljø på DNS.

Foto: Anders Ekanger / NRK

Hva er det egentlig å være lojal mot arbeidsgiveren? Det er et sentralt tema i skittentøyvasken mellom Den Nationale Scene og tidligere produksjonsteknisk sjef Øyvind Eskildsen.

Øyvind Eskildsen, som fikk sparken som produksjonsteknisk sjef fra DNS i desember 2012, krever jobben tilbake og 150.000 kroner i oppreisning.

Forklarte punkt for punkt

Eskildsen selv mener han gradvis og grunnløst ble mer og mer tilsidesatt etter at Agnete Haaland ble teatersjef og Bente Hartvedt Ringstad ble DNS-direktør.

DNS-ledelsen mener imidlertid at Eskildsen, som har jobbet ved DNS i 38 år, har forsuret arbeidsmiljøet, motarbeidet ledelsen og ha misbrukt sin stilling.

I dag forklarte Øyvind Eskildsen seg inngående om hans lange karriere i DNS, og hvordan han opplevde sin egen situasjon etter den nye teaterledelsen tiltrådte.

Han svarte punkt for punkt på anklagepunktene mot ham, som DNS er gode nok grunner til å gi ham sparken.

– Ansatte var rasende

Ledelsen ved DNS mener Eskildsen har opptrådt illojalt mot dem ved flere anledninger, gjennom blant annet å ha sabotert vedtak.

I retten ble det dratt frem at Eskildsen skal ha nektet å omgjøre et røykerom til treningsrom.

Ifølge Eskildsen var beslutningen om å legge ned røykerommet svært kontroversiell blant de ansatte.

– Det var et veldig sosialt sted. Jeg kom på jobb den dagen de ansatte fikk høre om det, og det var et himla leven. Folk var rasende, og mente at prosessen ikke hadde vært god nok i forkant eller ikke-eksisterende. Det var jeg enig i. Jeg sa til de ansatte at «sorry, her har vi ikke gjort det bra nok», i og med at jeg var en del av administrasjonen.

– For meg handlet det om å roe ned situasjonen, få forestillingen i gang og legge røykeromsaken bak oss. Det gjorde jeg av lojalitet til teateret, sa Øyvind Eskildsens i retten onsdag.

DNS i retten

MÅ FORSVARE SEG: DNS med direktør Bente Hartvedt Ringstad (i midten) er saksøkt av sin tidligere produksjonstekniske sjef.

Foto: Anders Ekanger / NRK

– Kultur for kritikk på DNS

I tillegg har DNS anklaget Eskildsen for å ha snakket negativt og nedlatende om teatersjef Agnete Haaland og direktør Ringstad overfor andre ansatte.

Dette avviste Eskildsen på det sterkeste.

– Det stemmer at jeg sa til en kollega at Ringstad og Haaland var nye og uerfarne, og at de trengte noen som passet på dem. Jeg ser ikke noe negativt i det, og jeg er spent på å få høre med om deres opplevelse av dette, sa Eskildsen i retten.

Han mener det alltid har vært en større kultur for å prate om utfordringer vedrørende jobb og kolleger på DNS enn på andre arbeidsplasser.

– Folk var bekymret, og ringte meg blant annet opp på kveldstid for å snakke om sin uro. Jeg ser ikke noe problem i at jeg satte ut på noe jeg synes det er helt legalt å snakke om, sa den tidligere teaterlederen.

DNS mener også at Øyvind Eskildsen har manipulert teateransatte og bygget allianser mot ledelsen. Dette ble tatt opp på en medarbeidersamtale i 2012 med direktør Ringseth.

– Jeg husker at hun sa til meg: «Du kan virke manipulerende». Det er jo ikke noe kjekt å høre, og jeg tok det til meg. Men jeg har ingen forståelse for hvorfor det ble sagt.

Mener Eskildsen skulket

Teaterledelsen mener også at Eskildsen har unnlatt å utføre jobben sin, i tillegg til å ha latt være å oppdatere seg faglig. Blant annet skal Eskildsen ha hatt for vane å komme på jobb sent om dagen.

Da hadde han om morgenen ringt sekretærene sine for å få dem til å åpne kontordøren og slå på lyset, for å skape et inntrykk av at han var på jobb.

– Det stemmer ikke. Hva skulle jeg hatt å tjene på det? Det stemmer at jeg i periode etter jeg hadde fått barn kom senere inn enn tidligere fordi jeg måtte levere barn i barnehage. Da hendte det at jeg ringte sekretærene for å få de til å åpne kontoret, i tilfelle det skulle brukes til møter og liknende, forklarte Eskildsen.

Han forklarer at påstandene om at han ikke har satt seg inn i DNS’ nye dataprogram Artifax som urimelige.

– Første gangen jeg ble anklaget for dette, var det ennå fire måneder til vi skulle implementere det. Jeg følte jeg ennå hadde fire måneder på meg til å lære meg programmet, og at disse kravene fra ledelsen var urimelige, sa Eskildsen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik