Hopp til innhold

– Jeg vil kalle dette en seier for lærerne

Lærerne vant konflikten med KS, mener John Thorsvik i Utdanningsforbundet. Men han mener også at lærerne har gått med på et kompromiss.

John G. Thorsvik i Utdanningsforbundet i Hordaland mener lærerne har vunnet en stor seier etter streiken.

FIKK TRUMF: John G. Thorsvik fulgte dagens pressekonferanse fra NRKs lokaler i Bergen. Han innrømmer at det er lærerne som har fått trumfkortet i lærerkonflikten. FOTO/REDIGERING: Jørgen Eide

Partene i lærerkonflikten er enige og dermed skal elever og lærere tilbake på skolen denne uken.

Samarbeid kan ikke tvinges frem gjennom et krav om mer bundet tid på skolen.

John G. Thorsvik

Som NRK meldte tidligere mandag morgen startet uken med en løsning på konflikten. Nå skal det nye forslaget ut på en ny, rask uravstemning blant medlemmene.

– Det nye utkastet til avtale møter oss på kanskje det viktigste kravet. Nå beholder vi den fleksibiliteten vi har i dag, sier John G. Thorsvik, leder i Utdanningsforbundet i Hordaland.

Bare utsatt i ett år

I løsningen ligger det at dagens arbeidstidsordning videreføres i ett år, uten mer bundet arbeidstid for lærerne. Kommunenes Sentralforbund (KS) måtte gi seg på kravet om at alle lærere skal være mer på skolen.

Utdanningsforbundet og KS

ENIGE: Ragnhild Lied i Utdanningsforbundet og Gunn Marit Helgesen i KS har omsider klart å finne frem til en ny arbeidsavtale for lærerne.

Foto: Junge, Heiko / NTB scanpix

KS innrømmer at de måtte gi seg, og at de gjerne skulle hatt et bedre resultat.

– KS skulle gjerne hatt noe mer i denne avtalen. Vi skulle gjerne hatt et annet type resultat, sa styreleder Gunn Marit Helgesen på dagens pressekonferanse.

Men også lærerne har måtte gå med på kompromiss, innrømmer Thorsvik i Utdanningsforbundet.

– Vårt kompromiss er først og fremst er at vi får en ny avtale neste år. Dagens avtale skal gjelde i dette året, og så skal man bidra til de lokale prosessene, sier Thorsvik, som fulgte dagens pressekonferanse fra NRKs lokaler på Minde.

Sånn sett er vi veldig fornøyd, og takker de streikende for vel gjennomført arbeid. Vi har vunnet frem.

John G. Thorsvik

De «lokale prosessene» handler om at lærere måtte være mer av arbeidstiden på skolen fra neste høst – dersom det blir enighet om det lokalt.

– Blir man enige, er det mulighet for økt binding. Det viktigste er at man ikke kan tvinges til å være bundet mer til skolen hvis man ikke blir enige. Nå skal man bidra til de lokale prosessene for å drøfte på hver enkelt skole om man ønsker det fra neste år, sier Thorsvik.


Streikende lærere demonstrerer på Fjøsanger

STREIK: Lærerne har vært i streik i hele sommer, men virkningene merktes først da skolen startet. Disse lærerne fikk kjeft av Vegvesenet for å forstyrre trafikken.

Foto: Jon Nøstdal / NRK

Kan gå til mekling

Han mener likevel at det ikke er noe stort tap for lærerne.

– Det har vi egentlig aldri nektet for, at dersom lærerne ønsker det selv så skal det selvfølgelig være mulig. Poenget er at man ikke skal tvinges til det, sier Thorsvik.

Dersom det ikke blir enighet lokalt vil et slikt krav vurderes videre i et tvisteutvalg med mekling i kommune eller fylkeskommune.

– Heller ikke der kan man tvinges til mer binding. Blir man ikke enige i dag, gjelder dagens ordning, understreker Thorsvik.

– En seier!

Han innrømmer likevel at det er lærerne som sitter med trumfet dersom det skulle oppstå uenigheter noen steder neste høst.

– Det er litt av det vi har poengtert hele tiden. Samarbeid kan ikke tvinges frem gjennom et krav om mer bundet tid på skolen. Det må vokse frem gjennom et ønske på hver enkelt skole.

– Sånn sett er vi veldig fornøyd, og takker de streikene for vel gjennomført arbeid. Vi har vunnet frem og så er det opp til medlemmene å ta stilling til skissen. Men jeg vil kalle dette en seier, sier Thorsvik.

På de fleste skoler skal elevene tilbake på skolen som normalt fra tirsdag av. Foreldre og elever bes undersøke kommuner og fylkeskommuner sine hjemmesider.