NRK Meny
Normal

Er høyere og tettere løsningen for Bergen?

Byrådet vil bygge i høyden for å løse boligmangelen i Bergen sentrum, men motstanderne mener høye blokker ikke passer inn i bybildet. – Hva må Bergen gjøre for å takle voksesmertene sine? spør NRKs debattleder Oddgeir Øystese.

DKHO01

DIREKTE KL. 19.00: Oddgeir Øystese leder debatten på Litteraturhuset i Bergen i kveld.

I dag er det ikke lov å bygge høyere enn ni etasjer i Bergen Sentrum, mens boligbyggere ønsker å bygge 15 etasjers boligblokker. Byrådet har signalisert at de ønsker å lempe på reglene, for å få plass til flere boliger i sentrum, men lønner dette seg?

Høyhuset i Møllendal i Bergen

15 ETASJER: Utbygger Svein Kjelstrup Olsen har kjempet i mange år for å bygge 22 etasjer ved Store Lungegårdsvann i Bergen. Etter å ha redusert til 15 etasjer, fikk han ja fra politikerne i høst. Tegningen er en av tre alternativ til bygget.

Foto: Arkitekt Wiberg

Disse og flere andre spørsmål vil du kanskje få svar på klokken 19:00 i kveld, da byutvikling står på planen for Bergensdebatten.

– I dag vil jeg vite hva Bergen må gjøre for å takle voksesmertene sine. Hvordan skal vi presse flere folk inn i sentrum, og er det virkelig det vi vil? Kanskje svaret er å bygge nye bydeler der det nå er vann? sier Øystese.

Er Bergen på riktig vei?

Fagfolkene som er med i debatten i kveld er kritiske til mye av byggearbeidet som blir godkjent, og det er mange nye planer for Bergen.

Grensen bør settes på fem-seks etasjer

Gunnar Staalesen

– Politikerne blir beskyld for å ikke ha en overordnet visjon for hvordan byen blir bygget. Forhåpentligvis får vi svar på hvordan de mektigste politikerne i Bergen ser for seg fremtidens by, sier Øystese.

Passer ikke i bybildet

Motstanderne mener at så høye boligblokker ikke passer inn i bybildet, en av dem er Gunnar Staalesen.

Gunnar Staalesen Gunnar Staalesen

SKEPTISK: Gunnar Staalesen er en av dem som er motstandere av høyhus i Bergen. Forfatteren mener grensen bør gå ved fem-seks etasjer.

Foto: Helge Skodvin / Helge Skodvin

– I dag er det få høyhus i sentrum av Bergen. Flere tar nå til ordet for å tillate høyere boligblokker, men grensen bør settes på fem-seks etasjer, mener Staalesen

Byutviklingsbyråd Henning Warloe (H) skal legge frem nye retningslinjer for høyhus. Og er klar på at han ønsker å åpne opp for å bygge høyere og tettere også i sentrum.

– Det vil bli behov for tusenvis av nye boliger i Bergen i årene som kommer, sier Warloe.

Se #Bergensdebatten i kveld

Bergensdebatten er et samarbeid mellom NRK Hordaland, Bergens Tidende og Norsk Design- og Arkitektursenter. Se #bergensdebatten om byutvikling på NRK.no klokken 19.00 i kveld.

Debattpanelet:

De to byrådslederkandidatene ved valget, Martin Smith-Sivertsen (H) og Harald Schjelderup (Ap) utgjør hovedpanelet sammen med arkitektene Susanne Urban og Fredrik Barth. Ellers får vi høre fra andre politiske parti, fra utbyggere og folk som bryr seg om Bergen.

Siste video

En stor delegasjon fra Belgia besøkte Troll A-plattformen. Landet skal fase ut atomkraft og ønsker å erstatte den med gass fra Norge.
Programleiar: Jan Børge Leirvik
Brannvesenet melder om svært stor fare for lyng og grasbrann på Vestlandet.