NRK Meny
Normal

Er det greit å gi brukte julegaver?

Hva med en brukt steikepanne eller en utlest utgave av fjorårets bokbestselger uten bytterett? En av Norges mest kjente professorer i økonomi fikk brukt undertøy av en grandtante da han var liten.

Overlevering julegaver

ER DET TANKEN SOM TELLER? Hva ville du selv sagt til å få brukte ting i gave til jul?

Foto: Colourbox

Ola Grytten er soldat i Frelsesarmeen og økonomiprofessor ved Norges Handelshøyskole i Bergen. Han har selv flere ganger fått brukte ting i julegave.

Ola Grytten

SETTER PRIS PÅ BRUKTE GAVER: Ola Grytten er soldat i Frelsesarmeen og økonomiprofessor. Han har selv fått brukte bøker og sølvtøy. Brukt undertøy fra grandtante satte han imidlertid ikke pris på.

Foto: NRK

– Jeg har fått brukte bøker som jeg har satt veldig stor pris på. Veldig interessante bøker. Det at noen har lest dem tidligere, folk som jeg setter stor pris på, gjør at bøkene har større affeksjonsverdi. Brukt sølvtøy er andre ting som jeg har fått i julegave og som jeg setter ekstra stor pris på, sier Grytten.

– Det jeg ikke satte så stor pris på var at da jeg var 10–12 år så hadde jeg en grandtante som egentlig var veldig velstående, men samtidig veldig gjerrig. Hun pleide å koke gammelt undertøy som hun så ga til oss som var yngre. Ikke spesielt kjekt å få.

– Synes du generelt det er greit å gi brukte ting i julegaver?

– Ja det synes jeg absolutt at det kan være. Det spørs jo hva det er, men som sagt bøker som kan ha affeksjonsverdi, smykker, bestikk og kjøkkenservice, kan være flotte brukte gaver, sier Ola Grytten. Samtidig er det kanskje dem som har minst av alle som fortjener å få noe nytt.

100 år gammel tradisjon

Julegavetradisjonen slik vi kjenner den er over 100 år gammel. I dag er de siste ukene frem mot julaften handelsnæringens viktigste salgsperiode i året. Det omsettes for milliarder av kroner og mange graver dypt i lommeboken for å tilfredsstille ikke minst barn, men også familie, slekt og venner.

Hovedorganisasjonen Virke regner i år med at vi vil handle for nesten 53 milliarder kroner i ukene før jul. Det er en økning på fem prosent fra i fjor og betyr at hver av oss kommer til å handle for 10.350 kroner.

Spesielt for leketøysbutikker, gullsmeder og bokhandlere er julehandelen viktig.

LES OGSÅ: 100 år med julegaver

Uenighet blant folk på gaten

Du reduserer utgiftene til julegaver ganske drastisk dersom du sløyfer julehandelen og satser på brukte gaver. Likevel er det delte meninger blant folk om dette er veien å gå.

Her er noen av svarene vi fikk da vi spurte folk på gaten i Odda om saken:

– Jeg tenker jo det er mye bedre for miljøet og vil derfor personlig blitt mye gladere for en brukt julegave enn en som var dyr og ikke miljøvennlig.

Hvis det er noe kjempekult som folk virkelig ønsker seg så kan det jo være greit, men det er ikke så kjekt å få brukte ting egentlig.

Gutt, Odda

– Jeg synes det er veldig koselig og personlig å gi en brukt julegave. Selv har jeg gitt en fin blusetopp i gave en gang.

– Jeg har gitt smykker som har vært brukt. Det samme har jeg fått i gave også. Helt greit, men det kommer jo litt an på hva det er for noe du gir som brukt gave. Klær blir litt annerledes, men smykker og lignende synes jeg er helt greit.

– Jeg har ikke gitt brukte ting, men fått en brukt nattkjole. Det likte jeg egentlig ikke noe spesielt.

– Jeg har hverken fått eller gitt brukte ting, men jeg synes det er veldig bra å gjøre dette. Det spiller ingen rolle om gaven er ny eller brukt. Det som teller er tanken som ligger bak.

– Brukt undertøy eller brukte klær ville jeg ikke blitt spesielt glad for å få.

– Hvis det er noe kjempekult som folk har ønsker seg så kan det jo være greit, men det er ikke så kjekt å få brukte ting egentlig.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleiar: Jan Børge Leirvik