Hopp til innhold

Equinor handlet for 95 milliarder i Norge: – Hver dag er et VM

STORD (NRK): Norske oljeselskaper fikk en større del av Equinor-kaken i fjor. Men selve kaken ble mindre.

KVÆRNER STORD

NORSKE LEVERANDØRER: Det er forventet at Johan Sverdrup-plattformen vil være i produksjon fra november 2019. I den første fasen av utbyggingen har norske leverandører blitt gitt 70 prosent av kontraktene.

Foto: Mats Arnesen / NRK

Ferske tall fra Equinor for 2018 viser at selskapet kjøpte varer og tjenester for 141,7 milliarder kroner. Av disse gikk 95,2 milliarder kroner til norske leverandører.

Tallene viser at Equinor brukte mindre penger på innkjøp sammenlignet med 2017. Totalt er nedgangen på 2,7 milliarder kroner.

På Stord er det én arbeidsplass som i større grad enn noen andre styrer hvordan lokalsamfunnet har det. Taxisjåfør Kjell Larsen har gjennom sine 22 år i yrket sett hvordan svingningene i oljenæringen påvirker Kværner og ringvirkningene det har i samfunnet.

– Livet her på Stord består av Kværner. Hadde ikke de eksistert, ville mange hatt det vanskelig. For min del betyr det mange flere turer når det går bra på verftet, sier Larsen.

Taxisjåfør Kjell Larsen i Stord i sak om optimisme i oljenæringen

– HØY AKTIVITET: – Nå er det mye aktivitet der, og det betyr mange turer for min del. Det er klart det påvirker livet vårt, sier taxisjåfør Kjell Larsen.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

– Optimismen rår

– Flere norske leverandører som har strukket seg langt, og driver langt mer kostnadseffektivt enn tidligere. Noen leverandører har kuttet kostnadene med så mye som 35 til 40 prosent.

Det sier sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen. For optimismen rår i oljenæringen. Det skyldes flere ting, ifølge Knudsen.

– 2018 var et positivt år for Equinor og for næringen. Det var stang inn på flere fronter. Vi hadde en oljepris som var høy frem til ut på høsten, og tilsvarende med gassprisen. Den norske kronen var i tillegg svak, sier Knudsen.

Kyrre Knudsen, sjeføkonom i SR-bank

– MANGLER ELEFANTER: Sjeføkonom i SR-Bank, Kyrre Knudsen, mener Equinor har hatt et godt år i 2018 på grunn av store prosjekter som Johan Sverdrup. Men at han forventer at resultatene vil flate ut fra 2020. – Det er på grunn av en mangel på elefanter (store funn, journ.anm.).

Foto: Inger Johanne Stenberg / NRK

Konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken, viste torsdag frem boligmodulen til den nye, gigantiske Johan Sverdrup-plattformen som straks er ferdig. Etter planen skal modulen slepes ut til feltet i midten av mars. For Kværner var tildelingen av Sverderup-plattformen svært viktig.

– Da Sverdrup-anbudet kom på banen, hadde mange prosjekter gått til Asia. Og det er klart at det var viktig for oss å kunne konkurrere med internasjonale leverandører. Det er beinhardt å vinne anbudskonkurranser. Jeg har vært med i både fotball-VM, og spilt i Champions League. I denne verden er det VM hver dag, sier Løken.

Boligmodulen til Johan Sverdrup-plattformen på verftet til Kværner i Stord

STRAKS KLAR: Snart skal boligmodulen til Johan Sverdrup-plattformen ut til feltet.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

Ikke friskmeldt

Konserndirektør for teknologi, prosjekter og boring i Equinor, Anders Opedal, peker på forutsigbarhet som en av grunnen til at en større del av potten gikk til norske leverandører i 2018.

– Den forutsigbarheten som norske myndigheter sørger for i næringen, gir norske leverandører et konkurransefortrinn. Samtidig ser vi at norske leverandører blir stadig mer kostnadseffektive, sier Opedal.

Konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken, på helidekket til boligmodulen til Johan Sverdrup

– KONKURRANSEDYKTIG: Konsernsjef i Kværner, Karl-Petter Løken, mener Equinors økte bruk av norske leverandører viser at hjemmehørende selskaper er konkurransedyktige.

Foto: Mats Arnesen / NRK Hordaland

Sjeføkonom Knudsen kvier seg for å friskmelde næringen.

– Bransjen har fremdeles den forrige nedturen friskt i minne. Samtidig skyldes oppturen at det er flere store prosjekter på gang. Ser man fra 2020 og utover, mangler Equinor disse, sier Knudsen.

Det kan medføre at oljeselskapet på sikt vil kunne flytte fokuset til utlandet, for eksempel Brasil, mener Knudsen.

– Treffer ikke Equinor med store funn i Barentshavet, kan vi se et skifte på sikt. Dette vil igjen påvirke norske leverandører. Prosjekter på norsk sokkel fører til at norske leverandører blir valgt. Dersom mer av produksjonen blir flyttet til for eksempel Brasil, vil man se at utenlandske leverandører i større grad blir valgt, sier Knudsen.