Hopp til innhold

Elkem i Ålvik kan bli halvert

Det er fare for masseoppsigelser ved Bjølvefossen smelteverk i Ålvik som følge av skyhøye kraftpriser.

Arbeider ved Bjølvefossen smelteverk
Foto: NRK

Det er fare for en halvering av arbeidsstokken på smelteverket fra dagens 170 ansatte til under 100.

Rykter i media vil ha det til at verket blir nedlagt, men dette blir avvist av ledelsen.

 Restrukturering

- Det er ikke snakk om å legge ned Elkem i Ålvik, men heller en restrukturering og kraftig nedbemanning. Det blir i hvert fall en reduksjon av arbeidsstokken til under 100 ansatte, sier styreleder for Bjølvefossen, Tor Gule.

Uansett vil ikke styret ta noen avgjørelser på denne siden av sommeren. Hva som vil skje med verket blir ikke bestemt før til høsten, sier styrelederen.

- Tre fjerdedeler kan forsvinne

- Hvis beslutningen om å legge ned produksjonen på Elkem blir vedtatt er det veldig dramatisk for både bedriften og hele lokalsamfunnet Ålvik. Da vil opp til 75% av arbeidsplassene kunne forsvinne, sier Einar Støfringshaug, konserntillitsvalgt ved Elkem Bjølvefossen.

- Situasjonen er slik for vår type industri at rammevilkårene mht. kraftpriser har forverret seg kraftig etter at liberaliseringen av kraftmarkedet trådte i kraft.

- Energien som vi trenger til produksjonen vår blir så dyr at det ikke vil lønne seg med vår produksjon, sier Støfringshaug.

Utfordrer regjeringen

- Hvilke signaler gir dette til regjeringen?

- De rødgrønne i Soria Moria-erklæringen sa at de skulle stable på beina et nytt såkalt industrikraftregime i løpet av dette året. Vårt håp er selvfølgelig lik mange andre industrisamfunn at de klarer å ivareta vår type industri, men det må skje meget raskt.

- Spesielt for vår bedrift er det svært viktig at de kommer på banen med konkurransedyktige kraftpriser, fordi det foreligger konkrete planer å flytte vår produksjon ut til Island. Hvis det drøyer med å redusere kraftprisene blir det mye vanskeligere for industrieierne å gjøre om på beslutningen om utflagging.

Støfringshaug er ikke særlig optimistisk for Ålviks framtid.

- Ålvik eksisterer på stupet i forhold til å opprettholde tilbud som skoler, butikk, idrettslag og så videre. Befolkningen er helt avhengige av arbeidsplassene på Bjølvefossen. Det er så alvorlig at hele lokalsamfunnet kan bli lagt dødt.

Masseoppsigelser

I 2001 ble bemanningen redusert ved ferrosilisiumverket fra rundt 250 ansatte til 170. Nå er ytterligere arbeidsplasser i fare. Det kan bli snakk om en halvering av antall ansatte.  

Førstkommende mandag 15. mai skal det være allmøte på Bjølvefossen hvor styret skal informere de ansatte om situasjonen for verket. Før sommeren blir trolig smelteverkets videre skjebne bestemt. Styret skal ha møte 1.-2. juni.

Skyhøye kraftpriser årsaken 

Det er den eksplosive økningen i kraftprisene som er årsaken til nedleggingsspøkelset for Bjølvefossen.

Gamle og gunstige kraftprisordninger går ut i slutten av 2006. Etter det må ferrolegeringsverket betale markedspris for kraften, noe som fører til at prisen på kraft kan bli blir tredoblet.

- Økningen av kraftprisen betyr en ekstrautgift på 80 millioner kroner i året for Bjølvefossen, sier Tor Gule.

- Regjeringen har ikke holdt løftene sine

Stortingsrepresentant Torbjørn Hansen (H) har stilt spørsmål til regjeringen om om den vil gi den kraftkrevende industrien kraftpriser de kan konkurrere med.

- Denne saken er veldig alvorlig, fordi hundrevis av arbeidsplasser kunne gå tapt hvis ikke vi får gjort noe med de skyhøye kraftprisene i Norge, sier han til Bergens Tidende.

Hansen kritiserer den rødgrønne regjeringen for ikke å følge opp løftene de ga om å lage et nytt kraftsystem for industrien.

- De viser til problemene i forhold til EØS-avtalen, nøyaktig slik forrige regjering gjorde. De har ikke gjort noe, sier han.

Fagforeningsleder Frode Jakobsen sier at hvis Elkem legger ned i Ålvik vil de flytte produksjonen sin til Island, der kraftprisene er stabile og lave.

Bjølvefossen i Ålvik
Foto: NRK

- Politikerne må våkne

Tidligere Ap-politiker i Kvam, Jostein Høl, sier at verden omkring må nå få øynene opp for hva som er i ferd med å skje i Ålvik.

- En avgjørelse om framtiden til Bjølvefossen burde ha vært tatt mye tidligere. Utflaggingen har vært en langsiktig strategi. Dette har bare vært en langsom pining, og folk i Ålvik har håpet på et rent under, sier Høl.

Hverken styreleder eller resten av ledelsen vil si noe mer om verkets framtid nå før allmøtet mandag.