Hopp til innhold

Elisabeth levde med ADHD uten å vite det

Som skolebarn fikk Elisabeth Tonning beskjed om å stå på og jobbe hardere. Først i fjor fikk hun vite at hun har ADHD. Voksne med diagnosen bør få mer hjelp, mener eksperter.

Elisabeth Tonning

UKONSENTRERT: Elisabeth Tonning var eleven som stirret ut av vinduet på skolen. Hun kom seg gjennom videregående, men videre studier klarte hun ikke å gjennomføre.

Foto: Siri Løken / NRK

– Jeg fikk diagnosen i desember 2014. Da falt en del på plass. Jeg fikk mer forståelse for hvordan ting har vært i oppveksten, sosialt og hvordan jeg har det i dag, forteller Elisabeth Tonning fra Bergen.

Hun fikk diagnosen ADHD i fjor. Tonning var ukonsentrert og vimsete på skolen, og det meste av undervisningen gikk henne hus forbi. Noe var galt, men ikke på papiret.

– Jeg fikk alltid beskjed om at «du kan bedre, du må stå på og jobbe litt hardere», forteller hun.

Tilbudet er medisin

Først langt opp i 30-årene fikk Tonning diagnosen ADHD. Ifølge foreningen ADHD Norge har vel 120.000 nordmenn tilstanden, blant dem et økende antall voksne.

Gry Lunde

OPPDAGES SENT: Voksne med ADHD oppdages ofte når barna deres får diagnosen, forteller generalsekretær i ADHD Norge, Gry Lunde.

Foto: Anita Sælø

– Disse blir ofte oppdaget etter at barna deres får diagnosen. Tilbudet til dem er i hovedsak medisinering, forteller generalsekretær Gry Lunde.

Bruken av legemiddelet Ritalin har økt kraftig det siste tiåret. Men behovet for psykologhjelp og mer informasjon er stort, og et slikt tilbud er det tilfeldig om man får.

Foreningen etterlyser bedre tilbud for voksne.

– Det er en myte at fengslene er fulle av voksne med ADHD som ikke har fått hjelp, men det er en viss sannhet i det. Gevinsten ved å være oppmerksom på denne gruppen og gi dem et tilbud, vil være ganske stor, sier Lunde.

LES OGSÅ: – Medisinering fritar foreldrene fra ansvaret

Burde fått mer info

Psykiater Mats Fredriksen, overlege ved Sykehuset i Vestfold, er blant de fremste ekspertene på ADHD i Norge. Også han sier voksne burde fått mer informasjon om hjelp.

– Økt innsikt i egen tilstand gjør mulighetene for tilpasning bedre, sier han.

Etter mange utredninger fikk Elisabeth Tonning diagnosen. For henne var ikke resept på Ritalin nok. Hun ønsket mer hjelp og informasjon.

– Tilbudet er dårlig. Selv har jeg ordnet meg en psykiatrisk sykepleier som samtalepartner.

En ny diagnose

Anne Halmøy

PRØVEPROSJEKT: I et samarbeid med Helse Sørøst skal Helse Vest og tolv psykiatriske poliklinikker tilby behandling uten medisin til ADHD-pasienter.

Foto: Roy Hilmar Svendsen / NRK

En studie av voksne ADHD-pasienter viser at under halvparten er godt fornøyd med behandlingen. De fleste savner mer informasjon om behandling uten medisiner, forteller overlege ved Kronstad distriktspsykiatriske sykehus, Anne Halmøy, som leder studien.

– De som fikk informasjon om alternativ behandling, var de som var mest fornøyd, forteller hun.

Hun synes det er trist at flere kun får tilbud om medisin i behandling.

– ADHD er en relativt ny diagnose i voksenpsykiatrien. Det er mange behandlere som ikke kan så mye om det og de famler litt, forteller hun.

Prøveprosjekt

Hun skal i gang med et prøveprosjekt hvor voksne med ADHD skal få tilbud om mer enn medisin.

– Det blir gruppeterapi der pasientene også skal bruke hverandre. Målet er å få verktøy for å redusere symptomer og redskaper til å takle dem og leve med dem, forteller hun.

LES OGSÅ: Barnelege: – Flere barn bør få ADHD-medisin