NRK Meny
Normal

– Jeg ville ikke risikere å miste plassen

AMALIE SKRAM VGS, BERGEN (NRK): I dag møter elever over hele landet stengte skoledører. Lærerstreiken fører blant annet til utsatt åpningsfest for Aron og nesten tusen medelever.

Aron Hitland

STREIK: Aron Hitland skal begynne i førsteklasse på nye Amalie Skram videregående skole i Bergen, men må i likhet med de nesten tusen andre elevene vente på skolestarten.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Bjørn Lyngedal, rektor ved Amalie Skram vgs

UTSETTER FESTEN: Rektor Bjørn Lyngedal må utsette åpningsfesten på Bergens nye storskole.

Foto: Privat

I dag er det skolestart, men mange ungdomsskoler og videregående skoler over hele landet må holde stengt som følge av lærerstreiken.

5.500 lærere over hele landet streiker som følge av misnøye med avtalen med KS, og fra torsdag vil ytterligere 2.200 lærere bli tatt ut dersom partene ikke kommer til enighet.

Noen steder er hele den streikerammede skolen stengt, mens andre starter delvis opp med de lærerne som fortsatt er i arbeid. Ingen har fullstendig oversikt over hvordan de rundt 64.000 elevene som rammes skal forholde seg.

Blant skolene som er rammet av streiken er den splitter nye videregående skolen Amalie Skram i Bergen. Der er oppunder tusen elever tatt inn til skolens første år, men ingen av dem får undervisning i dag.

70 lærere streiker

– Det er jo beklagelig at vi har kommet i en slik situasjon, men når vi først sa nei til KS sitt tilbud, så er vi nødt til det. Vi er her for at alt skal gå for seg i ordnede former, sier streikevakt Ole Møklebust.

Elevene ved Amalie Skram møter ikke stengte dører, men får kun informasjon fra rektor. Dessuten er de nødt til å møte for ikke å miste skoleplassen.

– I dag blir det ingen undervisning. Det er kun snakk om oppmøte og informasjon, og å bli kjent med skolen. Vi har rundt 30 lærere som er på jobb, mens rundt 70 er i streik, så det er klart at vi ikke har mulighet til å gjennomføre noen ordinær undervisning, sier rektor Bjørn Lyngedal.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Streikevakter

HOLDER VAKT: Ole Møklebust og Montserrat Løvaas er streikevakter ved Amalie Skram vgs. – Det er jo beklagelig at vi har kommet i en slik situasjon, sier Møklebust.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

– Ville ikke risikere å miste plassen

Ved 08.30-tiden er de første elevene begynt å komme til den nye skolen. Aron Hitland skal begynne i førsteklasse på skolen som var hans og mange andre bergenselevers førstevalg.

Vi skulle hatt en stor åpningsfest i morgen, men den er nå utsatt til streiken er over.

Bjørn Lyngedal, rektor ved Amalie Skram vgs

– Jeg ville ikke risikere å miste plassen, så jeg møter selvfølgelig opp i dag, sier Hitland, som skal begynne på service og samferdsel-linjen.

Enn så lenge blir det lite undervisning på Hitland og de andre elevene. Men det hadde det heller ikke blitt dersom skolen kunne åpne som normalt.

– Nå er jo dette en helt ny skole, og vi hadde egentlig planlagt denne uken uten undervisning, mer som en slags åpningsuke for elevene, for å bli kjent på et nytt sted, sier Lyngedal.

Ragnhild Lied på vei inn til meklingsmøte

− FORSTÅR IKKE ALVORET: − KS har ikke forstått alvoret i situasjonen og kom oss ikke i møte, sa Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied etter meklingen torsdag.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Men streiken stikker likevel kjepper i hjulene for åpningsplanene.

– Vi skulle hatt en stor åpningsfest i morgen, men den er nå utsatt til streiken er over, sier Lyngedal.

– KS må komme oss i møte

Etter at partene i lærerstreiken møttes torsdag, virket ikke en løsning å være nært forestående.

− KS har ikke forstått alvoret i situasjonen og kom oss ikke i møte. Derfor er det ikke grunnlag for å fortsette meklingen, sa Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied.

Også Skolenes Landsforbund, MFO og Norsk Lektorlag avsluttet da meklingen med KS.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Programleder: Mariann Reikerås
Programleiar: Mariann Reikerås