Hopp til innhold

Jente (17) på sykehus med hjernehinnebetennelse

17 år gammel jente på sykehus med smittsom hjernehinnebetennelse. Det er andre gang på kort tid at en elev i samme del av Bergen får påvist sykdommen.

Stend videregående skole

ELEV PÅ SYKEHUS: Den 17 år gamle jenten var elev her på Stend videregående skole. Nå får medelever tilbud om behandling og vaksiner.

Foto: Sindre Ulvund

Det er en 17 år gammel jente på Stend videregående skole som har fått påvist smittsom hjernehinnebetennelse.

Det skjer bare et par uker etter at en elev på en annen skole i samme bydel i Bergen ble innlagt på sykehus med sykdommen.

Jenten ligger på Haukeland sykehus, der hun ble innlagt på lørdag.

Hadde kontakt med russ

17-åringen har i likhet med den forrige elev som ble syk, hatt kontakt med russ – og dermed kobles de to tilfellene. Det skriver Bergen kommune i en pressemelding.

Fordi de to tilfellene skjer i så kort tidsrom, følger smittevernsoverlege i Bergen, Øystein Søbstad, ekstra godt med.

– Vi fikk melding om dette sent i går. Vi har jobbet med saken i dag og har funnet ut at det overveiende sannsynlig dreier seg om et tilfelle av samme type som det vi hadde i mai, sier Søbstad til NRK.

Behandler medelever

Personer i jentens nærmiljø og på Stend videregående skole har nå fått tilbud om behandling med antibiotika og vaksine mot hjernehinnebetennelse.

– Tilbudet har gått til de i samme klasse, eller dem som har nær kontakt med denne eleven. Sykehuset tar seg av behandling og oppfølging av familien, sier Søbstad til NRK.

Helsesøsteren på Stend har også informert elever og venner om forebyggende tiltak.

Smittevernoverlegen ber elever og andre ta kontakt med lege om man opplever spesielle symptomer, dersom man har kontakt med noen som har fått påvist sykdommen.

– Det er viktig å være aktsom. Er man i samme omgangskrets som en som blir smittet må man tenke på å besøke lege dersom man opplever symptomer som feber, luftveisymptomer og en voksende hodepine. Da bør man ta kontakt med fastlegen, sier Søbstad.

Flere kan være smittet

Smittevernoverlegen utelukker ikke at flere kan være smittet.

– Når vi får påvist et slikt tilfelle, er det ofte slik at det er flere tilfeller enn ett. Vi kaller det assosierte tilfeller og sjekker alltid etter flere, sier Søbstad.

Beskjeden om tilfellet går også ut til en rekke leger og legevakter i Bergen.

Vi går ut til leger, fastleger og legevakter og ber dem være obs på at dette kan forekomme flere steder i nærområdet, sier Søbstad.

Se reportasjen fra utbruddet i mai i Bergen:

Wencke Haukanes, helsesøster ved Sandsli videregående skole, gir råd til russen etter utbrudd av smittsom hjernehinnebetennelse.

SE VIDEO: Dette er symptomene du må være obs på.