NRK Meny
Normal

Jon (89) gjør politisk comeback

Antall seniorer på valglistene har økt med 30 prosent på fire år. – Når levealderen blir høyere, må vi også få være med på å styre landet, sier KrFs andrekandidat i Masfjorden, Jon Hope (89).

Jon Hope

KLAR IGJEN: Pensjonert rektor Jon Hope vil inn igjen i politikken og kjempe for skolesaken, 20 år etter at han gikk ut av kommunestyret.

Foto: Sølve Rydland / NRK

Valglogo

Den tidligere ordføreren i kommunen lengst nord i Hordaland har ikke vært aktiv i politikken på 20 år, men takket ja da han ble spurt av lokallaget om å stille som listekandidat i år.

Jon Hope

LEI AV Å SITTE HJEMME: Jon Opdal klarer ikke slutte engasjere seg politisk, selv om han egentlig ga seg i politikken i 1995.

Foto: Sølve Rydland / NRK

– Håper ikke jeg er gått ut på dato

Gjør partiet hans det like bra ved valget 14. september som i 2011, blir den spreke 89-åringen valgt som kommunestyrerepresentant for de neste fire årene. Hope er kumulert, som den eldste i landet, og dermed nesten garantert å bli valgt inn.

– Faren er jo at man har gått ut på dato, men jeg håper ikke det. Jeg har vært engasjert i politikk hele livet, sier Jon Hope.

Han er i godt selskap. En gjennomgang gjort av NRK viser at andelen listekandidater over 70 år har økt med nesten 30 prosent ved årets valg i forhold til for fire år siden. I Hordaland er økningen enda større, hele 45 prosent.

Ingen ungdomsbølge etter 22. juli

Ungdomsbølgen mange eksperter forventet i kjølvannet av 22. juli-angrepet for fire år siden lar dermed vente på seg. På landsbasis er tallet omtrent som for fire år siden, mens andelen unge under 30 har sunket med ti prosent i Hordaland.

Anri Håvard Hebib

VIL BLI UNG ORDFØRER: Anri Håvard Hebib er Høyres ordførerkandidat på Bømlo.

Foto: Privat

– Det er en utfordring at ungdom blir underrepresentert på listene. Partiene må bli flinkere til å nominere ungdommer, sier leder i KrFU, Emil André Erstad.

– Vi skulle selvfølgelig sett at flere unge stiller til valg, sier 21 år gamle Anri Håvard Hebib, som er Høyres ordførerkandidat i Bømlo, helt sør i fylket.

Han er den yngste reelle ordførerkandidaten i fylket.

– Når du er ung har du mye energi og er klar for å gjøre en forskjell. Jeg tror det er største forskjellen på en yngre og en eldre ordførerkandidat, sier Hebib.

Han ser likevel svært positivt på at andelen eldre i politikken nå øker.

– Det blir flere og flere eldre her i landet. Det er viktig at vi former samfunnet også etter deres preferanser, sier 21-åringen.

89-åringen kjemper for skolene

For Jon Hope er det ikke seniorsaken som står øverst på agendaen når han nå trolig inntar kommunestyret igjen. Den tidligere rektoren ser dog en sammenheng mellom sin egen hjertesak og levekårene for de eldre i kommunen.

– For meg er det skolesaken som engasjerer og som er årsaken til at jeg går inn i politikken igjen. Har du skole i en bygd, vil yngre folk etablere seg der. Og der yngre folk bor, er det også plass til de eldre, sier 89-åringen.

Siste video

Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik
Programleder: Jan Børge Leirvik