NRK Meny
Normal

El Niño kan sende norske laksepriser i været

El Niño kan gi varmere sommer, tørrere vinter og dyrere norsk oppdrettslaks. – Og kanskje kan det åpne for nye internasjonale forhandlinger om å bremse global oppvarming, sier Tore Furevik ved UiB.

Illustrasjon oppdrettsanlegg

ØKTE PRISER: Konsekvensene av El Niño kan gi norske produsenter problemer med å selge oppdrettslaks på det internasjonale markedet.

Foto: Villa

Det er ifølge meteorologer verden over overveiende sannsynlig at værfenomenet El Niño inntreffer i år, og kanskje i en like omfattende form som i 1997-1998.

En krise i fisket i Sør-Amerika vil ha direkte effekt på prisene på fôret.

Tore Furevik, UIB

Den gang mistet 20.000 mennesker livet som følge av ekstremvær verden over, og det er anslått at skadene etter ekstremværet kostet rundt 600 milliarder kroner å rette opp i.

Nå er en ny El Niño ventet i august. Temperatursvingningene den medfører i Stillehavet, kan påvirke været i et halvt år. Det kan bety en kald og tørr vinter i Norge, sier Tore Furevik ved Geofysisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Hopp i prisen på laksefôr

Men konsekvensene kan ikke bare bli mindre snø og høyere strømpriser for nordmenn, men også høyere laksepriser, ifølge Furevik.

Under forrige El Niño ble havet utenfor Sør-Amerika så oppvarmet at fisket brøt sammen.

– Norske oppdrettere er avhengig av fisket der, fordi oljen brukes i fôret til norsk oppdrettslaks. En krise i fisket i Sør-Amerika vil ha direkte effekt på prisene på fôret, og går den prisen opp vil det gi et prishopp på norsk oppdrettslaks også, sier Furevik.

Varmere sommer og mer issmelting

Tore Furevik

HÅPER PÅ NYE FORHANDLINGER: Tore Furevik, UIB.

Det var bergensmeteorologen Jacob Bjerknes som i 1969 først forklarte sammenhengen mellom El Niño og værforandringene. Temperatursvingningene i vannet kan få mange ulike konsekvenser.

Meteorolog Jim Dale ved British weather services sier til NRK at årets sommer kan bli varmere i Nord-Europa.

– Det var store værforandringer ved forrige El Niño. Det er ikke lett å forutse nøyaktig hvordan den kommer til å påvirke her, men globalt sett forventes store konsekvenser, sier Dale.

Blant annet kan issmeltingen i Arktis tilta, ifølge Furevik ved UIB.

– Kanskje dette kan åpne for nye internasjonale forhandlinger om å bremse den globale oppvarmingen, sier han.

Muligheten er til stede for at andre værfenomener kan redusere El Niños effekt. I 1997 steg overflatetemperaturen i sentrale og østlige deler av Stillehavet med fem grader fahrenheit.

Siste video

Nå vurderer naboene å flytte.
Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Listetoppene i Hordaland møttes til stor debatt, i samarbeid mellom BT, BA og NRK.