Hopp til innhold

Marit er 24 år eldre enn mannen sin. Derfor får han ikke opphold i Norge

UDI nekter å tro at Marit (52) og marokkanske Hassan (28) elsker hverandre og mener giftermålet deres er et proformaekteskap. Ekteparet føler seg diskriminert.

Marit Hammatti Langhelle og Hassan Hammatti

MØTTES PÅ NETT: Marit Hammatti Langhelle møtte ektemannen Hassan på internett i 2008.

Foto: Privat

Hassan Hammatti og Marit Hammatti Langhelle

SEES KUN ÉN GANG I ÅRET: På grunn av sykdom kan ikke Marit flytte til Marokko.

Foto: Privat
Snorre Sæther, UDI

FORSVARER AVGJØRELSEN: - Mange forhold gjør at dette er et atypisk ekteskap, sier Snorre Sæther i UDI.

Foto: Utlendingsdirektoratet

– Det er visst helt greit at godt voksne norske menn reiser til Thailand og finner seg unge koner. Men en norsk kvinne skal tydeligvis ikke få lov til å gifte seg med en yngre utenlandsk mann. Jeg blir kvalm, sier Marit Hammatti Langhelle fra Øygarden til NRK.no.

– UDI kan umulig ha lest Koranen

I januar 2010 giftet hun seg med 24 år yngre Hassan Hammatti i Marokko. Siden den gang har de kun fått møtt hverandre én gang i året. På grunn av sykdom kan Marit kun oppholde seg i Marokko i årets kaldeste måneder. Derfor kan hun heller ikke flytte dit.

Hassan får ikke flytte til sin kone i Norge, fordi UDI ikke tror på at det er ekte kjærlighet mellom de to.

I sitt avslag på søknad om familiegjenforening pekte UDI spesielt på aldersforskjellen mellom de to og hevder det er svært uvanlig for en muslimsk mann å gifte seg med en betydelig eldre kvinne.

– De kan umulig ha lest Koranen. Profeten Muhammeds første kone var 24 år eldre enn ham, sier Langhelle.

LES MER: Anklager UDI for kjønnsdiskriminering

UDI forsvarer avgjørelsen

Saken har tidligere vært omtalt i lokalavisen Vestnytt på Sotra, og denne uken ble den slått stort opp i Bergens Tidende. Paret håper oppmerksomheten kan hjelpe dem til å få leve som riktige ektefolk.

– Jeg har aldri hatt kjæreste før jeg traff Marit. Jeg innså tidlig at hun er alt en mann kan ønske seg. Det er henne jeg vil leve med, sa Hassan Hammatti til BT onsdag.

Områdeansvarlig for familieinnvandringssaker i UDI, Snorre Sæther, sier til NRK.no at det er en samlet vurdering som ligger bak avslaget, som nå er anket inn for Utlendingsnemda.

Han bekrefter at alder er et vesentlig moment og sier det er svært uvanlig både sosialt, kulturelt og religiøst. Sæther hevder også at Hassans familie har vært svært lite involvert i forholdet.

– Forskjell i syn på feiring

– Begge to har vært intervjuet og de har forklart seg ganske ulikt om hendelser i samlivet deres. Selv om de hevder å snakke mye med hverandre, har de påfallende lite kunnskap om hverandre, ut fra hva som ble avdekket i intervjuene, sier Sæther til NRK.no.

Marit Hammatti Langhelle hevder de sprikende forklaringene UDI peker på skyldes ulike oppfatninger av ting grunnet kulturforskjeller.

– Gifter du deg hos byfogden i Bergen, er det ikke uvanlig å feire ved å gå ut med forlovere, familie og venner for å spise middag etterpå. I Marokko er det vanlig å feire i tre dager til ende. Men på grunn av at jeg skulle reise hjem til Norge, rakk vi ikke å ha noen tradisjonell feiring, sier hun.

Pleier ekteskapet på Skype og MSN

Hun avviser kategorisk at ekteskapet deres skal være spill for galleriet og at mannen hennes skal være en lykkejeger.

– Det er bare tull! Hassan har skrevet at det første han vil gjøre i Norge, er å få seg en jobb. Jeg går daglig rundt for å skaffe ham jobbintervjuer. Dessuten har han både brødre, onkler og en bestefar som er imamer. De ville aldri akseptert noe slikt, sier 52-åringen.

Inntil videre pleier de to ekteskapet gjennom daglig kontakt på Skype og MSN. Ifølge Langhelle prater de to sammen på nett fire til seks timer hver eneste dag.

– Det sliter voldsomt på oss. Vi opplever situasjonen som veldig frustrerende, sier hun.