Hopp til innhold

Ekspert skal undersøke strandet hval

Om spermhvalen utenfor Bergen er syk, gammel, eller bare veldig uheldig får vi forhåpentligvis svar på nå.

Nå kommer landets fremst spermhval-ekspert for å se om hvalen kan reddes.

Spermhval på Rong i Øygarden

I Øygarden utenfor Bergen har en spermhval vært fanget i en bukt siden torsdag forrige uke. Noen mener at et skjær på fire meters dyp skremmer dyret fra å svømme ut av bukten.

Nå begynner det å haste med å få hvalen ut - dersom det er den rette løsningen.

Spermhval

Enorm: Spermhvalen kan bli opp til 20 meter lang.

Foto: Ane Monsen

Marta Acosta Plata

STUDERER HVAL: Marta Acosta Plata har kommet fra Andøya til Bergen.

Foto: Privat
– I går kveld var den slappere. Den har jo levd uten mat lenge, sier Jon Ivar Fryborg i Øygard kommune.

Blir undersøkt av ekspert

Spørsmålene blant publikum er mange: Er hvalen syk og døende? Finner den veien ut selv? Skal den hjelpes ut? Eller må den avlives?

Mandag ettermiddag får vi forhåpentligvis noen svar. Da kommer spermhval-ekspert Marta Acosta Plata for å undersøke det enorme dyret. Hun har base på Andøya, - det området hvor spermhvalen vanligvis holder til.

– Først må vi finne ut hvilken tilstand hvalen er i. Vi skal se på bilder for å finne ut om den har mistet mye vekt de siste dagene. Vi skal se hvor ofte den puster, om den hviler, sover og hvor aktiv den er.

Dette arbeidet kan ta tid og vil fortsette ut over tirsdagen, understreker Acosta Plata.

Er hvalen døv?

Hvaler kommuniserer med lyd, og hørselen er derfor ekstremt viktig for dem. Noe av det Acosta Plata skal forsøke å gjøre, er å teste om hvalen faktisk hører noe.

– Vi skal prøve å sette opp en høytaler under vann og spille noen hvallyder. Så skal vi se om den reagerer.

Hvis hørselen er grei, har hvalen en sjanse til å overleve ute i havet, forklarer eksperten.

Liker seg best på dypet

Spermhvalen er en dypvannsart og har ikke godt av å være på grunt vann lenge, forklarer Julie Andersen, gjesteforsker på Havforskningsinstituttet. Hun har skrevet masteroppgave om spermhval og skal bistå Acosta Plata i arbeidet med å undersøke hvalen.

– Når hvalen er på grunt vann blir den desorientert, og derfor må den hjelpes ut. Spørsmålet er om den er sterk nok til å begynne å beite igjen. Den er jo avhengig av mat, akkurat som oss mennesker.

Sjansen er imidlertid stor for at hvalen har strandet av en grunn; at den er syk. I så fall frykter hun at hvalen vil strande på nytt dersom den blir hjulpet ut.

Skal lage unger

Plata håper spermhvalen lar seg redde. Dette er en hann i reproduktiv alder, og hvis den forsvinner betyr det at vi mister mer enn bare dette dyret.

Dersom en hann dør vil det først og fremst få konsekvenser for bestanden andre steder i verden, hvor hunnene og ungene befinner seg. Det har seg nemlig slik at hannhvalene kommer til farvannet utenfor Norge for å spise - mens hunnene og ungene holder til i varmere strøk hvor vannet er minst 15 grader.

– Dersom det verste skjer og hvalen dør, vil vi obdusere den og finne ut hvorfor dette har skjedd, avslutter Acosta Plata.