Hopp til innhold

E. coli-utbrudd i Bergen: – Grillsesongen kan ha skylden

Fem personer er smittet av E. coli i Bergen. Flere av dem har vært innlagt på sykehus. Så langt har myndighetene ikke funnet smittekilden. Sykdommen kan også være oppdaget i Stavanger og Trondheim.

Prøve med E.coli-bakterien

ARBEID MED E. COLI-PRØVER: Alle de fem smittede i Bergen er voksne personer.

Foto: Lise Åserud / Scanpix

I en pressemelding skriver Bergen kommune at flere av de fem sannsynligvis er smittet i Norge. Kilden til utbruddet er imidlertid så langt ikke funnet.

Nå ber smittevernoverlegen i Bergen, Kari Stidal Øystese, folk om å være forsiktige.

– Det har vært varmt lenge. Folk spiser ute i parkene i byen. Vi er kanskje mindre påpasselige med hvordan vi skiller salaten og det rå kjøttet. Håndhygienen er kanskje ikke heller helt på topp når vi griller og spiser ute.

Blør innvendig

Smittsom E. coli kan komme i mange varianter. Varianten som nå har brutt ut i Bergen kalles på fagspråket for enterohemoragiske E. coli (EHEC). Det betyr at sykdommen fører til at man begynner å blø innvendig.

– EHEC kan gi blødende diaré, men kan også være smittet uten å få spesielle plager, sier Øystese.

– Symptombildet kan variere fra lett diaré til kraftige magesmerter og blødende diaré. Enkelte, spesielt små barn, eldre og personer med immunsvikt, kan også få et syndrom kalt hemolytisk-uremisk syndrom. Da får man en reaksjon i kroppen. Det frigjøres toksiner som kan føre til hudblødninger og nyresvikt.

Kari Stidal Øystese

BER FOLK VÆRE FORSIKTIG: Kari Stidal Øystese er smittevernoverlege i Bergen.

Foto: Tom Arne Moe / NRK

Ingen barn smittet

Så langt er det bare voksne som har fått påvist E. coli smitte i Bergen. Man vet heller ikke om sykdommen har sitt utspring i samme bakteriestamme. Derfor kan smitten komme fra ulike kilder. Tre av E. coli-smitte i Bergen ble oppdaget gjennom kontroll hos fastleger.

Nå kommer smittevernoverlegen med denne oppfordringen til folk i Bergen:

– Alt kjøtt bør gjennomstekes. Særlig farseprodukter med stor overflate mot luft, som kjøttdeig og hamburgere. Denne bakterien blir i mediene ofte kalt nettopp for «hamburgerbakterien», sier Kari Stidal Øystese.

Hun presiserer imidlertid at smitten også kan sitte på grønnsaker. Derfor bør både disse, salater og andre matvarer man putter i munnen uten varmebehandling, skylles godt. Man bør også vaske hende godt før man tar i mat.

Leter etter smittekilden

Alle de fem som er blitt syke av E. coli i Bergen er blitt intervjuet. Mattilsynet jakter nå på smittekilden.

– Bør man senke terskelen for å oppsøke lege dersom man få feber, magesmerter og diaré?

– Ja det bør man kanskje gjøre, sier smittevernoverlege Kari Stidal Øystese.

– De fem tilfellene av E. coli er oppdaget i ulike deler av Bergen og på Askøy. Ifølge Mattilsynet kan det også være oppdaget tilfeller i Trondheim og Stavanger.