Sponheim smilte av bøndenes budskap

Fylkesmann og tidligere landbruksminister Lars Sponheim sier bøndenes protestaksjon er akseptabel. I Bergen flirte han lett av budskapet til bondelaget.

Sponheim og høyball ny

STUDERTE RUNDBALLEN: – Bøndene har alltid et poeng, sier Lars Sponheim, som likte humoren i bondelagets budskap i Bergen.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK

Som en del av dagens protestaksjon fra norske bønder, troppet de i dag opp hos landbruksmannen og fylkesmann i Hordaland, Lars Sponheim.

Bondelaget hadde plassert ut en rekke rundballer rundt om i Bergen, blant annet utenfor inngangen til Sponheims kontor i Statens hus. Her fikk de også møte Fylkesmannen, som smilte av budskapet fra bøndene.

– Helt etter spillereglene

– Det er jo slik at det er en hovedavtale mellom regjeringen og landsbruksorg på andre side. Det er en opsjon i avtalen at en ikke går til forhandling, men i stedet har en aksjon som dette.

Bøndene hadde plassert ut rundballer med bilde av statsminister Jens Stoltenberg, og beskjeden "Nå har Jens lagt det store egget". Budskapet er et svar på tilbudet bøndene fikk i jordbruksoppgjøret, som de mener er altfor dårlig.

Sponheim sier bøndenes markerer seg på en akseptabel måte.

– Det er helt etter spillereglene å gjøre det på denne måten, sier Sponheim, som selv er kjent for å sitt lille bruk i hjembygden Ulvik.

Tidligere i dag markerte bøndene i Hordaland seg ved å plassere en melkeku utenfor Kvinnherad-ordføreren sitt kontor, og ved å spraye melk i gatene i Bergen.

Video Høyball i Bergen

SKAPER PROBLEMER: Her skaper Stoltenberg-rundballen problemer i trafikken.

Som fylkesmann er han statens forlengede arm i Bergen, og vil ikke kommentere om han støtter bøndene.

– Bøndene har alltid et poeng

– Den politiske bakgrunnen skal ikke jeg kommentere. Jeg er her som regjeringens og statens representant, og iverksetter den landbrukspolitikken vi får beskjed om.

– Men har de et poeng?

– Bøndene har alltid et poeng, sier Sponheim.

Han likte imidlertid det noe fårete bildet av Jens Stoltenberg.

– Nå er det elleve år siden bondelaget sist markerte seg på denne måten. Når de gjør det med et lite glimt i øyet, er en aksjon som kan appellere litt til humor ganske viktig for å få med seg forståelse fra folket, sier Sponheim.

Bøndene: – Vi er ganske snille

Leder for Hordaland bondelag, Clara Hveem, sier de valgte Sponheims kontordør som en symbolsk

– Vi syns regjeringen ikke har innfridd det de selv har vedtatt. For å kunne produsere mer mat, må det lønne seg å produsere mer mat, og det ligger ikke i jordbruksmeldingen,

Hveem syns de har valgt en mild aksjonsform i Bergen, men lover at det skal merkes mer senere.

– Vi er egentlig ganske snille, syns vi da. Og som Sponheim sier, har vi en litt humoristisk vri på det. Vi ville ikke støte forbrukerne, for det er dem vi tenker på med dette bruddet.

I ettermiddag skal bøndene imidlertid gå enda lenger, ved å sperre trafikken på enkelte steder rundt Bergen.

Sponheim og bøndene

MØTTES: Fra venstre: Lars Sponheim, organisasjonssjef Lars Peter Taule i Hordaland bondelag, bonde Olav Botnevik, og Clara Hveem.

Foto: Sindre Øye Helgheim / NRK