Hopp til innhold

Du kan bli saksøkt for å streame fotball

Direktesending i sosiale medier fra rettighetsbelagte fotballkamper er brudd på tv-rettighetene, slår advokat fast. TV 2 utelukker ikke søksmål.

Brann-fans filmer Vålerenga-Brann

ALLE KAN SENDE: Mobilteknologi og enkle verktøy i sosiale medier gjør at hvem som helst nå kan sende levende bilder direkte. Dette bildet er fra kampen mellom Vålerenga og Brann forrige helg.

Foto: Anders Hoven / Digitalsport

– Hvis omfanget øker, og tiltak ikke skulle fungere, så kan det være en mulig reaksjonsform, sier assisterende kommunikasjonssjef Bjarne Laastad i TV 2.

Bjarne Laastad

TV 2 FØLGER MED: Assisterende kommunikasjonssjef Bjarne Laastad sier kanalen ikke vil utelukke søksmål som reaksjonsform.

Foto: Sinead Gjerde / TV 2

Store mediekonsern kriger vilt om å få sende norsk fotball på tv og nett. Da Discovery tidligere i år sikret seg fotballrettighetene til eliteserien fra 2017 og seks år fremover, klasket de 2,4 milliarder kroner i bordet for å danke ut konkurrentene.

– Er forbundet med erstatningsansvar

Samtidig kan nå hvem som helst via en smarttelefon sende levende bilder direkte hvor som helst og når som helst i sosiale medier, f.eks. gjennom Facebook Live.

Blant annet fra rettighetsbelagte fotballkamper i norsk eliteserie, som TV 2 har rettighetene til ut 2016.

– Overføring til allmennheten av lengre sekvenser av rettighetsbelagte begivenheter er ulovlig og forbundet med erstatningsansvar, med mindre man har avtale om det, sier advokat Jon Wessel-Aas, en av landets fremste eksperter på jus i sosiale medier.

Advokat Jon Wessel-Aas

– LOVBRUDD: Advokat Jon Wessel-Aas er en av landets fremste eksperter på jus i sosiale medier.

Foto: Bing Hodneland Advokatselskap DA

Mener streaming undergraver verdien

Fotball Media AS, som forvalter rettighetene på vegne av Norges Fotballforbund og Norsk Toppfotball, følger utviklingen tett.

– At sosiale medier brukes som en del av opplevelsen rundt fotballkamper, er positivt. Men dersom det brukes til å lage alternative visninger av levende bilder, enten direkte eller høydepunkter, vil det undergrave både produktet og verdien, sier daglig leder Knut Kristvang til NRK.

Betalingen for disse rettighetene utgjør en betydelig del av de inntekter som NFF og klubbene har i løpet av en sesong, og som finansierer bredde- og toppfotballen i Norge.

Knut Kristvang, daglig leder i Fotball Media AS

Selskapet opplyser at en rettighetsbelagt fotballkamp er å betrakte som et privat arrangement, hvor arrangør kan pålegge publikum visse begrensninger.

Brann-fans filmer Vålerenga-Brann

KAN BLI SPERRET: I fremtiden kan mobilkameraet bli låst når du går inn på fotballkamper eller konserter. Her Brann-fans under Vålerenga - Brann forrige helg.

Foto: Anders Hoven / Digitalsport

TV 2: – Tror folk foretrekker oss

TV 2 ser foreløpig ikke denne typen streaming som noe stort problem.

– Vi tror nok at det store flertallet av publikum vil foretrekke høy produksjonsverdi på kampene, med mange kameravinkler, repriser og dyktige kommentatorer, og dermed se det gjennom rettighetshaver godkjente kanaler, sier Bjarne Laastad i TV 2.

– Kan det bli aktuelt å be om skjerpet vakthold på kampene for å slå ned på filming?

– Hvis dette øker i omfang, kan det fort bli et tema vi må ta opp, sier Laastad.

Mobilsperre på gang

Knut Kristvang

BEKYMRET: Knut Kristvang i Fotball Media AS.

Foto: Bjørn Sigurdsøn / Scanpix

Andre deler av underholdningsbransjen er opptatt av samme problemstilling og ser på muligheter for å gardere seg mot streaming.

I USA krever nå enkelte artister at folk leverer fra seg mobilen når de går inn på konserter. Andre har begynt å bruke Yondr-posen, hvor mobilen blir låst og gjort utilgjengelig i lommen din mens du er inne på konserten, og Apple fikk nylig patent på denne løsningen.

Konsertarrangører i Norge som NRK har snakket med, opplyser at temaet foreløpig ikke har vært oppe i Norge i forbindelse med store artistbesøk, men at hele bransjen følger utviklingen tett.