Drosjesjåfør frikjent for voldtekt etter ni år 

En 40 år gammel drosjesjåfør satt over to år i fengsel for voldtekt. Nå blir han frikjent etter at broren til fornærmede fortalte at mannen var uskyldig.

Gulating lagmannsrett i Bergen

DØMT: Drosjesjåføren ble først dømt i tingretten i 2010. Deretter i Gulating lagmannsrett. Nå har Statsadvokaten krevd frifinnelse.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Mannen ble dømt for å ha voldtatt en kvinnelig passasjer for seks år siden.

Nå har han fått beskjed om at statsadvokaten i Hordaland gjør helomvending og ber retten avsi ny dom der han skal frifinnes, skriver Bergensavisen.

Mannen sonet to tredeler av fengselsstraffen på tre og et halvt år. Mannen mistet retten til å kjøre drosje, og han har ikke jobbet de siste årene.

– Endelig, det er fantastisk at sannheten kom frem til slutt. Saken har vært et mareritt for meg, sier taxisjåføren til Bergens Tidende.

Startet i 2009

BA skriver at kvinnens bror har opplyst at kvinnen flere ganger har innlevert uriktige anmeldelser mot menn.

Videre skal han ha fortalt at flere vitner har sagt at søsteren hadde fortalt dem at hun uriktig hadde anmeldt drosjesjåføren.

Statsadvokat Ellen Cathrine Greve vil ovenfor BA ikke kommentere bakgrunnen for at påtalemyndigheten nå ber om frifinnelse.

Saken startet i desember 2009, da sjåføren kjørte kvinnen til Askøy. Ifølge kvinnen skal taxisjåføren ha bedt om å få låne toalettet.

Da de kom inn, skal mannen ha dyttet henne slik at hun falt, og det svartnet for henne. Dagen etter våknet hun naken med smerter i underlivet.

Toril Wik

BISTANDSADVOKAT: Toril Wik sier kvinnen reagerte med sjokk på at Statsadvokaten nå vil be om frifinnelse.

Foto: Jon Bolstad / NRK

Flere runder i retten

Mannen hevdet at de hadde frivillig sex i hennes hus.

I 2010 ble han i Nordhordland tingrett dømt til fengsel i tre år. Taxisjåføren anket saken, men ble også dømt i Gulating lagmannsrett.

I 2015 bestemte Høyesterett at saken skulle gjenåpnes og behandles ved Agder lagmannsrett. Juryen svarte nei på skyldspørsmålet, men fagdommerne satte avgjørelsen til side.

I en meddomsrett-sak tre måneder senere ble den tidligere straffen på tre og et halvt år opprettholdt, skriver BA.

Sjokk

Men så fikk forsvarer Stein Erik Ottesen telefonen fra kvinnens bror. Det er Borgarting lagmannsrett som skal avsi frifinnelsesdom.

– Vi kommer til å be om erstatning for det han har vært gjennom. Det kommer til å koste, men kan selvsagt ikke rette opp tapet han har hatt, sier Ottesen til BT.

Kvinnens bistandsadvokat Toril Wik sier til BA at hun har reagert med sjokk på at statsadvokaten nå ber om frifinnelse i saken.

– Hun sier at dette er en sorgens dag for alle kvinner som er blitt voldtatt.

Søk i valresultata

valg-dekorasjon