NRK Meny
Normal

Dropper å hente lyn-internett fra Europa

Statnett bygger enorme kraftledninger mellom Vestlandet og Europa, men lar være å hente lyn-internett i retur. – En bommert, ifølge næringslivet.

Kabel

SJØKABEL: Her legger Statnett sjøkabel til Danmark. De neste årene skal det bygges tilsvarende superkabler til Storbritannia og Tyskland. Men vestlendingene får ikke nyte godt av nabolandenes lyn-internett, som vi kunne fått i retur.

Foto: Lars Horn / Baghuset

I dag er kapasiteten på fiber, altså høyhastighets internett, altfor dårlig i vest, ifølge næringslivet. Fiberinngangen til Norge fra Europa kommer i stor grad via Sverige.

Mens Europa får strøm av oss kunne vi lagt en ekstra kabel til å hente fiber og superraskt internett tilbake. Statnett har vurdert muligheten, men har nå bestemt seg for å droppe den når de skal bygge to nye sjøkraftledninger til Storbritannia og Tyskland.

BAKGRUNN: Bergen dårligst av alle på fiberutbygging

Gigantene velger vekk Norge

Facebook og Apple har valgt Sverige og Danmark for datalagring. Dersom fiberkapasiteten på Vestlandet hadde vært bedre kunne denne typen datalagring blitt gjort her, ifølge NITO, interesseorganisasjonen for norske ingeniører.

– Fiber er infastruktur og et offentlig ansvar på samme måte som veger

Atle Kvamme, Bergen Næringsråd

– For dårlig fiberkapasitet på Vestlandet hindrer nye satsinger, som for eksempel datalagring, sier regionsjef Stian Nyhus i NITO.

Stian Nyhus

REAGERER: Regionsjef i NITO, Stian Nyhus, mener Norge går glipp av en unik mulighet.

Foto: Siri Løken

Nyhus mener det burde vært mer kostnadseffektivt for Statnett å legge ned to kabler i stedet for en.

Han vil ha fortgang i planene om å bedre fiberkapasiteten på Vestlandet, og mener dette vil være avgjørende for at næringslivet på Vestlandet skal få flere bein å stå på i årene fremover.

– Jeg kan ikke se det på noen annen måte enn at dette må være en bommert fra Statnetts side, sier Nyhus.

Fiberkabel til England

NYE SJØKABLER: Her skal de nye kraftlinjene til Statnett gå.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Vanskelig og lite lønnsomt

– Vi har fått gjort en undersøkelse som viser at det er utfordringer med installasjon av strømkabel sammen med en fiberkabel, når det er såpass lange strekk det er snakk om, sier kommunikasjonssjef i Statnett, Christer Gilje.

– Det er både teknisk vanskelig og kostbart, derfor har vi gått bort fra tanken om å kombinere prosjektene.

Christer Gilje

KOMMUNIKASJONSSJEF I STATNETT: Christer Gilje.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

LES OGSÅ: Her skal dei legga verdas lengste sjøkabel

Gilje peker blant annet på at vedlikehold av kablene kan bli problematisk. Dersom den ene kabelen ryker, mens den andre er i drift, kan vedlikeholdet bli utfordrende.

Nye planer

I stedet ser Statnett på mulighetene for et frittstående fiberprosjekt, som ikke vil være i kombinasjon med en strømkabel. Det er snakk om en fiberkabel mellom Norge og England, i samarbeid med kommersielle aktører.

– Hvis vi skulle tatt kostnaden med å legge fiberkabel alene, ville regningen for dette, som ikke er en del av oppdraget til Statnett, havne hos nettkundene, noe som er lite ønskelig, sier Gilje.

Gilje understreker at de foreløpig ikke har fått til en avtale med andre selskaper om et slikt prosjekt.

– Fiber er infrastruktur og et offentlig ansvar på samme måte som veger. Vestlandet taper digitale arbeidsplasser og høgteknologi-arbeidsplasser, sier Atle Kvamme, næringspolitisk sjef i Bergen Næringsråd.

John Glette

– TRENGER BEDRE FIBER: Også direktør i BKK, John Glette, synes det er rart at ikke Statnett går for kombinert løsning.

Foto: Siri Løken / NRK

Siste video

Nå vurderer naboene å flytte.
Distriktsnyheter fra Hordaland og Sogn og Fjordane
Listetoppene i Hordaland møttes til stor debatt, i samarbeid mellom BT, BA og NRK.