Dronning Sonja om kritikken: – Det er det som skjer hver gang

BERGEN (NRK): Tirsdag åpnes dronning Sonjas kritiserte kunstutstilling. – Det fremstår som et slags knefall for Kongehuset, mener kulturredaktør.

Dronning Sonja og Mikal Olsen Lerøen

DRONNINGENS FRISTED: Dronning Sonja sier kunsten er til hjelp for henne for å gjøre pliktene som følger med å være kongelig. – Det er klart. Det er et fristed, akkurat som å gå i naturen.

Foto: NRK

Når kunstmuseet Kode 1 i Bergen tirsdag gjenåpnes etter to års rehabilitering, er det dronning Sonja som får æren av å stille ut. Det har fått en rekke kunstnere og kritikere til å reagere, fordi de mener dronningen ikke holder høyt nok kunstnerisk nivå.

NRK fikk en omvisning av dronningen i museet før utstillingsåpningen.

– Hvordan leste dronningen diskusjonen om hvorvidt dronningen skulle få stille ut eller ikke?

– Nei, det er det som skjer hver gang, som vi opplever, vi som er i en litt spesiell situasjon. Så det er bare å ta, det, sier dronning Sonja.

– Det tar seg ikke ut

Bergens Tidendes kulturredaktør Frode Bjerkestrand er ikke overbevist av Kode-direktør Karin Hindsbos argumenter om at dronningen jubilerer i år og i mange tiår har bidratt til den visuelle kunsten i Norge.

– Jeg er redd for at dronningen får så stor plass ved denne åpningen at det fremstår som et slags knefall for Kongehuset, et forsøk på å løfte frem dronningen som kunstner og aktør i kunstlivet. Det blir litt feil.

Frode Bjerkestrand

ETTERLYSER RAUSHET: – Jeg tror det ville stått bedre til Kongehusets profil hvis hun inntok rollen som raus kunstambassadør, og presenterte andre viktige kunstnere i Bergen og på Vestlandet, sier Bergens Tidendes kulturredaktør Frode Bjerkestrand om Dronning Sonjas utstilling her i Kode 1.

Foto: Synnøve Horvei / NRK

– Dette er et stort og viktig bygg i Bergen sentrum som skal åpnes, og det tar seg ikke ut at det blir en slags feiring av et annet jubileum, mener kulturredaktøren, og sikter til kongeparets 80-årsjubileum.

Dronning Sonja ler når NRK spør henne hvordan hun opplever at andre ser på henne som kunstner.

– Nei, det må du jo spørre andre om enn meg. Men det er jo klart at det er forskjellige oppfatninger, og jeg vet jo at det har vært kritikk her for at jeg skulle få anledning til å stille ut. Men jeg er jo blitt spurt, og jeg er veldig glad og takknemlig for det. Og alle må tåle litt kritikk, svarer dronningen.

Slik beskriver dronning Sonja hennes nye kunstutstilling på nyåpningen av Kode i Bergen.

SE INTERVJUET: Dronningen forteller selv om den nye kunstutstillingen på Kode-museet i Bergen.

– Jeg løp på museer og i gallerier

Utstillingen består i hovedsak av grafikk og keramikk. Den promoteres av Kode som en kunstnerisk markering av dronningens 80-årsjubileum, og en «fortelling om hvilken betydning kunst har i menneskers liv, da spesielt i dronningens liv».

– De har hatt en tanke her på Kode om at de skal vise hva jeg har vært interessert i fra jeg var veldig ung. Jeg har jo samlet forskjellige ting gjennom hele livet. Fra jeg var ganske ung har jeg løpt på museer og i gallerier for å få med meg mest mulig av kunst, sier dronning Sonja.

Hun innrømmer at hun er spent på flere ting før åpningen.

– Det er jo selvfølgelig om det faller i smak, og om folk er interessert i å komme og se hva dette er, sier dronningen.