NRK Meny
Normal

Drapsmannen interessert i våpen og terror

Den 19-årige bergenseren som er siktet for drapet på bestekompisen Joakim Ophaug Røksland likte å spille paintball, var interessert i våpen og ønsket å reise til Irak.

Flagg på halv stang

BLE DREPT: Den drepte Joakim Ophaug Røksland (19) beskrives som snill, pliktoppfyllende og tålmodig. Han var én av få som hadde et nært forhold til den drapssiktede bergenseren, og omtales som bestevennen. På skolen er det laget minneplass for den døde.

Foto: Privat/Hans Erik Weiby / NRK

Ifølge lokalavisen Lindesnes skal politiet ha blitt varslet om den drapssiktede 19-åringens interesse for terror. Han skal ha opptrådt i uniform i flere sammenhenger, blant annet i russerevyen, skriver Bergensavisen.

Lederen for PST i Agder, Knut Aurebekk, trakk frem den nå drapssiktede mannens navn da han for to uker siden orienterte politikerne på Sørlandstinget om kampen mot ekstremisme, skriver lokalavisen.

LES OGSÅ: – Joakim var pliktoppfyllende, snill og tålmodig

De to var veldig, veldig, veldig gode venner. De har kjent hverandre omtrent hele livet og var nærmest som brødre.

Justus Nørgaard, russepresident

Ville reise til Irak

Over tid har han uttrykt ønske om å dra til Irak som fremmedkriger og tilslutte seg peshmerga-styrken i Irak.

– Han var positiv til våpen og forsvaret, og snakket om at han ville forsvare landet sitt. Han syntes det var viktig, og gledet seg derfor veldig til å i militæret etter skolen, forteller Maiken Feyling (18) til VG.

Politiet fikk onsdag melding om at det var avfyrt skudd på Ime.

Da de ankom stedet, fant de Joakim Ophaug Røksland død i en leilighet. Den foreløpige rapporten tyder på at Røksland ikke ble skutt, men døde av flere stikkskader.

Minnes medeleven

Den drepte og den siktede var begge nære venner av russepresident Justus Nørgaard (19) ved Mandal videregående skole. Han sier han synes det er svært trist det som har skjedd.

– Joakim var en av mine beste venner. Vi var sammen hver dag. På skolen, på fritiden eller gjennom fotballen. Det er tragisk, alt sammen. Vi holder sammen nå. Folk er ekstremt flinke til å hjelpe hverandre, det samme er kriseteame, sier Nørgård til Bergens Tidende.

Det er laget en minneplass for Joakim Ophaug Røksland bak Mandal videregående skole, der det er mulig å legge ned blomster og tenne lys.

Slet med ADHD

Både drapsofferet og den drapssiktede var avgangselever. Russepresidenten og Joakim var på samme russebil.

– De to var veldig, veldig, veldig gode venner. De har kjent hverandre omtrent hele livet og var nærmest som brødre. De var sammen hele tiden og var nesten alltid hjemme hos hverandre, sier Nørgaard til VG.

Bergenseren skal tidligere ha slitt med ADHD og tilpasningsvansker, og gikk en periode på spesialskole.

Ifølge forsvarer Sveinung Søndervik Johnsen er hans klient nå «svært nedbrutt». Han har vært inne til judisiell observasjon og hatt flere samtaler med psykolog, både i går og i dag.

– Han sier hele tiden at han skulle ønske at rollene var byttet om, sier Johnsen til VG.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Vestlandsrevyen 20.55 - tirsdag 20. mars
Programleder: Mariann Reikerås