Hopp til innhold

Isbjørnjakt i Bergen

Det svømte en gang en isbjørn i Vågen i Bergen. Hørt det før? Tror du det er en myte? Eller tror du ikke på det i det hele tatt? 30. juli 1953 var det nettopp det som skjedde.

Isbjørn i Vågen
Foto: Byarkivet

Året er 1953. Det er sommer og ferie i Bergen, og på Torget er det masse folk. Hurtigrutebåten Lofoten har akkurat lagt til kai i Vågen og begynt lossingen.

Det er da det skjer: En isbjørn rømmer fra lasten.

Sprengte seg ut fra kasse

I Byarkivet har de gravd fram denne historien som tidligere bare har vært en myte. Bokbinder Paul Lossius forteller hvordan det hele gikk til.

- Det kom en isbjørn, en voksen binne, fra Tromsø, sammen med to unger. Disse skulle fraktes fra Tromsø til Bergen, der de skulle lastes om for videre transport til en dyrepark i Tyskland.

Under lossingen klarte binnen å sprenge seg ut av kassen.

- Deretter tok hun seg en spasertur på kaien, der hun skremte vekk tollerne, sier Lossius.

Isbjørn i Vågen
Foto: Byarkivet

La på svøm utover

Da isbjørnen prøvde å komme seg om bord i båten igjen, falt den mellom båten og kaien. Den havnet da i sjøen og la på svøm utover et stykke.

- Deretter snudde den og satte kursen innover mot Vågen igjen. Noen kjørte etter isbjørnen med båt for å få fatt på henne igjen, forteller Lossius.

For de fullt så lokalkjende, er Vågen en arm av Byfjorden som går inn til Vågsbunnen ved det kjende Fisketorget i Bergen.

Dagen etter kunne man lese om den "dramatiske isbjørnjakten" i Morgenavisen. Og den avisen er vel bevart i Byarkivet sammen med rapporten fra Havnevesenet. I avisartikkelen blir hendelsen beskrevet slik:

En kar fra en av båtene i nærheten som hadde vært på ishavet, kom med en blåselampe og skulle skremme dyret ned i kassen. Men den ble bare enda mere rasende og knurret og brølte ganske forferdelig.

Morgenavisen, 31. juli 1953

- Turister fikk bekreftet myte

Det samlet seg etterhvert mange mennesker som ønsket å bivåne isbjørnens aktiviteter i vannet.

Ikke så rart, kanskje, det var jo ikke akkurat noen dagligdags syn for skuelystne bergensere og andre som i byen på det aktuelle tidspunktet.

Morgenavisen 31. juli 1953 beskriver det bpå denne måten:

Langs kaiene på begge sider av Vågen var det samlet tusenvis av mennesker, og hundrevis av turister fikk en meget overbevisende bekreftelse på myten om at isbjørnen ferdes fritt i de norske byer.

Morgenavisen 31. juli 1953

- Kunne blitt farlig

Lossius er også opptatt av det mildt sagt oppsiktsvekkende synet det må ha vært og sett isbjørnen svømme rundt i Vågen. Samtidig understreker han at dette fort kunne endt galt.

-Det var jo svært heldig at isbjørnen ikke kom seg i land, for det kunne jo blitt ganske farlig med alle disse folkene som stod der og såg på. Etter det jeg har hørt, var det flere steder der isbjørnen kunne kommet seg i land.

Det ble jobbet hardt med å få isbjørnen opp igjen i kassen den hadde sprengt seg ut fra. Arbeidet skulle ta rundt to timer.

- To karer fra Havnevesenet og politiet gjorde en veldig stor innsats for å få isbjørnen sikkert tilbake i kassen igjen, foreller Lossius.

Isbjørn i Vågen
Foto: Hentet fra ”Årets største begivenheter i bilder-1953”

Bestefaren fanget isbjørnen

Lossius er ingen hvem som helst i denne saken. Mannen som fanget isbjørnen oppe på ishavet var nemlig hans bestefar.

- Denne historien ble jeg fortalt når jeg var liten, og jeg synes den var veldig fascinerende.

I lunsjpausen en dag på jobben hos Lossius ble det snakket om noen som holdt på arkivarbeid for Havnevesenet og da hadde kommet over isbjørnhistorien.

- Da kunne jeg fortelle at den historien har vi hørt før, smiler Lossius.

Opplevde du  den fantastiske episoden?

Det er sikkert flere av dere der ute som har hørt om eller kanskje også opplevd denne episoden.

Vi vil gjerne høre om dette, så ring oss oss gjerne og fortell din historie på vår telefonsvarer 55 275 275.

Vi vet også at det skal ha stått folk og filmet denne hendelsen, så hvis du har bjørnen på film, er vi veldig interessert i å se denne.

Du kan også tipse oss på e-post!  

 

Morgenavisen 31. juli 1953
Foto: unknown

 

Rapport Havnevesentet
Foto: Byarkivet