Rumener dømt for menneskehandel i Bergen

En mann fra Romania er i Bergen tingrett funnet skyldig for grov menneskehandel.

Tinghuset i Bergen.

MENNESKEHANDEL: Mannen, som nå er dømt i Bergen tingrett, tvang en jente til å gifte seg med sønnen sin.

Foto: Alrik Velsvik / NRK

En 52 år gammel rumensk mann er dømt til fengsel i ett år for grov menneskehandel med en 13 år gammel jente.

Rudolf Christoffersen

FORNØYD: Politiadvokat Rudolf Christoffersen er fornøyd med gjennomslaget. Christoffersen har hatt flere store menneskerettighetssaker opp for retten i år.

Foto: Christian Kråkenes

Ifølge dommen fra Bergen tingrett tvang mannen jenta til å gifte seg med sønnen sin, etter å ha betalt foreldrene hennes 10.000 euro – om lag 84.000 norske kroner.

Jenta ble deretter fraktet til Norge hvor hun ble utnyttet til tigging, salg av falske gullvarer og luring av sexkunder, slår dommen fast.

Saken er en del av den omtalte rom-barn saken som gikk for Bergen tingrett i 2012.

– Påtalemyndigheten er fornøyd for å ha fått gjennomslag for at man ikke kan begå utnytting og overgrep mot mindreårige barn og gjemme seg bak en kultur, sier aktor i saken, politiadvokat Rudolf Christoffersen i Hordaland politidistrikt.

– Et voksende problem

Jenta ble blant annet utnyttet i Bergen, Stavanger og Sandefjord. Hun er nå 17 år og bosatt på hemmelig adresse i Norge. Av hensyn til hennes sikkerhet er det umulig for henne å returnere til sin familie i hjemlandet.

– Den 13 år gamle jenta i denne saken er kynisk brukt av tiltalte som verktøy i en kriminell virksomhet, sier Christoffersen.

Cristoffersen mener denne form for menneskehandel er et voksende problem i Europa, men at mange slipper unna dom.

– Når politiet tar tak i denne type saker så blir vi ofte møtt med påstander om rasisme og at politiet forfølger dem fordi de er sigøynere. I mange saker er det nok dessverre slik at mange har sluppet unna fordi politi og barnevern ikke har hatt evnet å se barnas behov for beskyttelse, sier Christoffersen.

Mannen ble, i tillegg til fengselsstraff, dømt til å tåle inndragning av omlag 137 000 kroner, samt dømt til å betale den 13-årige jenta 60 0000 kroner i erstatning.