Dømt for knivdrap på bestekameraten

27-åring dømt til tvungent psykisk helsevern etter knivdrapet i en hytte på Herdla i desember i fjor.

Drap på Herdla

DREPT I HYTTE: 32-åringen ble drept med 25 knivstikk i denne hytten på Herdla i Askøy kommune i fjor.

Foto: Siri Kleiven Strøm / NRK

Det skriver bt.no. Nordhordland tingrett har konkludert med at mannen var psykotisk da han utførte drapshandlingen. Det er i tråd med vurderinger gjort av sakkyndige, som allerede i vår slo fast at 27-åringen var utilregnelig og ikke kan straffes.

Tiltalte i retten etter Herdla-drapet

KAN DREPE IGJEN: Både 27-åringen selv, statsadvokaten og sakkyndige har konkludert med at det kan skje flere drap om han ikke får hjelp. Her i retten med forsvarer Egil Jordan (t.v.).

Foto: Ingvild Nave / NRK

«Han har en alvorlig sinnslidelse og ingen sykdomsinnsikt, noe som gjør behandling utenfor institusjon vanskelig,» heter det i dommen, ifølge bt.no.

– Følte at han måtte dø

I retten kom det frem at det 32 år gamle offeret ble drept med hele 25 knivstikk . Tiltalte beskrev 32-åringen som «min beste venn» og ba i retten om unnskyldning overfor offerets familie.

Det skal ikke ha vært noen foranledning til drapet. Under rettssaken kom det frem at stemningen de to imellom skal ha vært god, og de delte både pizza og drikke i hytten i forkant. De to skal heller ikke ha kranglet før 32-åringen begikk drapet.

– Jeg bare følte at han måtte dø. Han ble usynlig for meg. Som om han ikke var menneske. Han mistet alle følelsene sine. Han forsvant fra meg, sa 27-åringen om drapshandlingen.

Vedgikk at han kan drepe igjen

Mannen hevder han ikke har noen erindring av selve drapet, men vedgikk at han er i stand til å drepe igjen dersom han ikke får hjelp.

– Tiltalte har en kjent psykiatrisk historie, og vi mener det er overhengende fare for at han igjen vil gjøre voldelige handlinger, sa aktor Benedikte Høgseth da rettssaken startet i Nordhordland tingrett.

Dommen er i tråd med aktors påstand .