NRK Meny
Normal

Dødt løp mellom Høyre og Ap

Begge partiene ligger an til å gjøre sitt beste fylkesvalg på svært lenge, viser fersk meningsmåling.

Jens Stoltenberg og Ruth Grung i Bergen

UTFORDRER: Arbeiderpartiet går mot et sterkt fylkesvalg og kan true den borgerlige koalisjonen. Her toppkandidat Ruth Grung og statssminster Jens Stoltenberg under valgkampen i Bergen i 2007.

Foto: Hommedal, Marit / SCANPIX

Tom-Christer Nilsen

GÅR MOT BRAKVALG: Tom-Christer Nilsen i Høyre.

Foto: Mats A. van Dam Lie

Både Unge Høyre og AUF kunne juble over sitt beste skolevalg i Hordaland noensinne da resultatene tikket inn tirsdag. Begge ungdomspartiene melder om en annerledes valgkamp i lys av tragediene 22. juli, og i skolevalgkampen har de unge vært opptatt av litt andre ting enn tidligere.

- Det har lignet mer på en voksen valgkamp, med spørsmål om ting som økonomistyring, eldreomsorg og veibygging. Det er nytt, sier leder i Bergen Unge Høyre, Per Christian Frølich, til NRK.no.

Kan bli like jevnt på mandag

Resultatene i skolevalgene, hvor det kun skilte 57 stemmer mellom de to partiene, matcher også trenden foran mandagens kommune- og fylkestingsvalg. På en ny fylkesmåling utført for NRK og Bergens Tidende ligger begge moderpartiene an til å gjøre brakvalg, og resultatet kan bli like jevnt som i skolevalget.

Partibarometer Hordaland 1. sept. 2011

Parti

Valg 2007

Valg 2009

Måling 1. sept.

Måling utført av Respons Analyse for NRK og BT

Rødt

2,7

2,5

1,7

SV

6,1

5,5

5,4

Ap

24,5

30,5

29,2

Sp

6,9

5,5

3,1

Venstre

5,7

4,6

5,6

Krf

8,6

7,1

8,2

H

19,6

20,2

29,9

Frp

23,0

22,8

15,2

Andre

2,8

1,3

1,7

Dersom dette hadde vært valgresultatet, ville Arbeiderpartiet gjort sitt beste fylkesvalg i Hordaland på 24 år. Høyre hadde hatt enda større grunn til å juble. Et så høyt tall har de ikke hatt i dette fylket på 32 år.

LES OGSÅ: Her er Bergens ordfører-favoritt

Resultatet ville gikk fornyet flertall i fylkeskommunestyret sammen med Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet.

- Gir god trygghet

- Veldig hyggelig, og det gir en god trygghet. Vi har samarbeidet veldig godt i åtte år allerede, sier Høyres fylkesordførerkandidat, Tom-Christer Nilsen.

Terje Søviknes

BETENKT: Terje Søviknes gleder seg over borgerlig flertall, men håper på bedre tall i neste uke.

Foto: Per Onsheim / NRK

Arbeiderpartiets kandidat, Ruth Grung, gleder seg også over resultatet, og har slett ikke gitt opp håpet om å skyve den borgerlige koalisjonen ut av førersetet.

- Nå har vi nådd det første målet vårt, som var å nesten nå 30-tallet. Samtidig vet vi at Arbeiderpartiet drar mange med seg de siste dagene før valget, sier Grung.

Søviknes bekymret

Fremskrittspartiet går tilbake med nesten åtte prosentpoeng, sammenliknet med valget for fire år siden. Det vil bety et tap av fire av 14 representanter. Toppkandidat Terje Søviknes er likevel gad for at partiet på målingen ser ut til å beholde flertallet sammen med Høyre og Krf.

- Trenden her er den samme som på riksdekkende målinger den stiste tiden. Det må bare spore oss til ekstra innsats. vi har gode enkeltmålinger ute i en del kommuner, så får vi se hva fylkesresultatet blir til slutt, sier Søviknes til NRK.no.

Krise for Senterpartiet

Senterpartiet får bare tre prosents oppslutning, og ligger an til å tape to av fire mandater. Toppkandidat Bente Bondhus ser alvorlig på situasjonen.

- Ikke noe kjekt. Vi må ut til velgerne våre og vise frem politikken vår de siste dagene før valget, sier hun.

For SV, Krf og Venstre er det bare mindre forskjeller.

Siste video

Programleder: Mariann Reikerås
Steffen Lie Skålevik etter 2-2 mot Tromsdalen