NRK Meny
Normal

Dødssyke Bjørn og konen får ikke penger av NAV – fordi hun jobber helg

Legene kan ikke gjøre mer med Bjørn Meistads kreftsykdom. Da konen søkte om penger for å tilbringe tid med Bjørn, fikk de nei på grunn av konens jobbturnus.

Legene kan ikke gjøre mer med Bjørn Meistads kreftsykdom. Da han søkte om penger for å tilbringe tid med konen, fikk han avslag på grunn av konens jobbturnus.

NEKTER PLEIEPENGER: Bjørn Meistad har noen måneder igjen å leve og den tiden vil han gjerne bruke med konen sin. Men ifølge et nytt vedtak fra NAV får ikke konen som jobber mye helg såkalt pleiepenger for helgevaktene.

Bjørn har bare noen måneder igjen å leve. Kreften hans har spredd seg, og legene kan ikke gjøre noe mer.

– Det var et stort sjokk. Beskjeden var at nå måtte fastlegen overta ansvaret, og at de ikke kunne si hvor lenge jeg vil overleve, sier Meistad.

Forberedt på døden

Nå har Meistad forberedt seg på at han kommer til å dø. I løpet av noen måneder vil kreften ta overhånd og tilstanden til Meistad vil bli kraftig forverret.

– Det kan hende jeg overlever høsten. Men det kan også skje fortere, sier han.

For han er det helt greit at det går mot slutten.

– Det er ikke vanskelig. Det er de som blir igjen etter meg som får det store problemet, sier han.

Vil bruke tid med familien

Kjersti Monland

IKKE INNSTRAMNINGER: Ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV sier at de vil se på regelverket.

Foto: NAV

Derfor vil Bjørn og konen tilbringe mest mulig tid sammen. NAVs ordning for pleiepenger er ment for at man skal kunne slippe å jobbe for å ta seg av et nært familiemedlem i livets sluttfase.

Konen til Bjørn søkte om støtten nylig. Men da ekteparet Meistad fikk svaret fra NAV ble de både overrasket og skuffet. I vedtaket sto det at pleiestøtten bare gjelder arbeid på hverdager. Konen til Bjørn er sykepleier og jobber derfor svært mye helg.

– Jeg er like syk lørdag og søndag som i hverdager, sier han skuffet.

Paret får pleiepenger for ukedagene. Avslaget gjelder konen sine arbeidstimer i helgene.

Vil se på regelverket

NRK har vært i kontakt med NAV de siste dagene for å få en kommentar til denne saken. Men de har ikke hatt anledning til å la seg intervjue. Men dette skriver de i en e-post til NRK.

– Det har ikke vært noen innstramminger på dette området, men vi ser at denne saken utfordrer regelverket. Vi vil derfor se nærmere på denne problemstillingen, sier ytelsesdirektør Kjersti Monland i NAV.

Vil kjempe

– Alternativet er mye dårligere. Det betyr at konen må på jobb eller ha ulønnet permisjon.

Men Bjørn er villig til å bruke sine siste måneder på denne slåsskampen.

– Så lenge jeg opplever dette som urettferdig så synes jeg at NAV skal endre vedtaket, sier han. nbsp;